Можливий торг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можливий торг

Кредит&Депозит
633
На початку 2015 покупці активів ліквідованих банків зможуть ознайомитися з ними і цінами на них в єдиній базі даних Фонду гарантування вкладів фізосіб. Це має розширити коло інвесторів в активи проблемних банків, обсяг яких вже становить 10,5 млрд грн. В умовах кризи таких скупників буде мало, а зацікавлять їх тільки великі дисконти, прогнозують експерти.
Онлайн-база
Фонд гарантування вкладів фізосіб створює єдину базу продаваних активів ліквідованих банків. Зараз не існує подібного загального реєстру, тому кожен ліквідатор публікує оголошення про реалізацію майна та прав вимоги за кредитами на сайтах своїх банків і в пресі. Фонд для підвищення ефективності роботи з такими активами планує звести воєдино всі наявні у нього дані, повідомив заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Ця інформація буде розміщена в спеціальному розділі сайту ФГВФО (torgi.fg.gov.ua), де всі активи будуть розділені за категоріями: транспорт, цінні папери, земля, нерухомість, кредити, банківське обладнання, техніка та інвентар. Поки розділ працює в тестовому режимі і повноцінно буде запущений вже на початку 2015 року.
Потенційні покупці зможуть ознайомитися на сайті ФГВФО із запропонованими активами та оформити заявку на їх купівлю. Також буде можливо приїхати в банк і вивчити запропоновані активи. Потім позиції будуть оформлятися в лоти, про початок торгів Фонд оголошуватиме на своєму сайті і в пресі. Аукціони будуть проходити на діючих торгових та електронних майданчиках. «Були певні проблеми з організаторами торгів, тому ми вирішили активніше продавати майно банків на електронних майданчиках», – говорить Андрій Оленчик. Раніше банки скаржилися, що за продаж активів торгові майданчики беруть комісію в розмірі 15% від їх вартості.
Ціна питання
Зараз у процесі ліквідації перебуває 16 банків. Загальна оціночна вартість їх активів становить 10,5 млрд грн. Найбільші активи у банку «Форум» – 5,6 млрд грн і Брокбізнесбанку – 2,1 млрд грн. Поки продаються активи лише двох установ: Ерде Банку (оціночна вартість 44,3 млн грн) і «Таврики» (40,9 млн грн). Ще десятки установ перебувають поки в стані тимчасового адміністрування.
Створення єдиної бази даних повинне розширити коло потенційних покупців, що стимулюватиме зростання ціни активів, але у Фонді обережно оцінюють цінові перспективи. «Спочатку актив виставляється за його оціночної вартості. Але потім зазвичай дисконт становить 10%. Якщо три рази відбувається таке дисконтування, то актив відправляється на переоцінку », – зазначає Андрій Оленчик.
Гравці ринку проблемних активів звикли купувати їх з дуже великим дисконтом навіть в докризовий час. «Якщо прострочення по кредитному портфелю більше 90 днів, то дисконт може складати 50-90%. Якщо у Фонду будуть більш цікаві пропозиції, ми їх розглянемо », – говорить директор однієї з факторингових компаній. Купівля у банку проблемної заборгованості з великим дисконтом може зацікавити самого боржника, але ця угода повинна проводитися не безпосередньо, а опосередковано – через дружні компанії з подальшим «прощенням» боргу.
Купівельна спроможність
Банкіри констатують, що низький попит на проблемні активи викликаний не тільки тим, що про їх продаж знає мало потенційних покупців, а й складністю процедури купівлі активів і кредитних портфелів збанкрутілих установ. «Ми цікавилися покупкою активів неплатоспроможних банків. Але процедура їх продажу дуже непрозора, тому ми відмовилися від цієї ідеї », – говорить старший радник президента Альфа-банку Роман Шпек. Установа півроку тому претендувала на активи самого «ліквідного» з ліквідованих зараз банків.
Як повідомляв FinMaidan, ФГВФО 5 червня підбив підсумки конкурсу з продажу активів і пасивів банку «Форум». Джерело FinMaidan тоді називав переможцем Альфа-банк, а обсяг потенційної угоди оцінювався в 6 млрд грн (див. «Вкладникам Банку Форум дали надію»). Але фінальні домовленості з Фондом не були оформлені документально, оскільки «сторони не змогли узгодити структуру угоди та інші її ключові параметри», заявляли в Альфа-банку. Ці активи все ще не продані. Початок продажу заплановано на 16 грудня.
Далеко не все майно ліквідованих банків має цінність. «Нерухомість і автомобілі, швидше за все, можуть зацікавити підприємства або громадян, тому що ціна на них буде нижчою за ринкову. Але незрозуміло, кому будуть цікаві кредитні портфелі банків, які відправлені на ліквідацію. Там вже величезне прострочення, і потрібно буде прикладати титанічні зусилля, щоб щось відбити. З урахуванням того, що у банків своїх проблем вистачає, навряд чи цей сегмент активів буде дуже затребуваний », – вважає голова правління одного з великих установ.
Для великих банків така інвестиція в умовах фінансової кризи є недоцільною. «Нас мало цікавить покупка активів неплатоспроможних банків. Зараз більшість установ вибирає стратегію «бути при грошах», а не витрачати їх », – говорить голова правління ПУМБ Сергій Черненко. У поточному році було тільки два випадки купівлі банками активів неплатоспроможних установ: Фідобанк прийняв на себе частину зобов’язань та кредитів Промекономбанка, а банк «Стандарт» готується купити частину активів і пасивів банку «Золоті ворота».
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас