Коаліція хоче списати податкові борги фінансових груп — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліція хоче списати податкові борги фінансових груп

Казна та Політика
728
Верховна Рада пропонує фіскальним органам і бізнесу, що приховав податки, підписати мирову. Народні депутати, що входять у коаліцію, внесли в парламент законопроект про податковий компроміс. З документа випливає, що всі податки, які компанії оптимізували за допомогою тіньових схем до 1 квітня 2014 і не розкрили їх, будуть на 95% списані при сплаті решти 5%. Мова йде про податок на прибуток і ПДВ. Протягом 90 днів після прийняття закону компанії повинні будуть уточнити розрахунки податкових зобов’язань. Тим, хто розкається, обіцяно амністію і гарантію того, що податкові та правоохоронні органи забудуть про їх темне минуле. Ті, кому нема чого приховувати від фіскальної служби, від нововведень не в захваті і просять не поспішати з прийняттям закону до його доопрацювання.
Спроба номер два
Закон про податковий компроміс мали ухвалити ще кілька місяців тому. У червні попереднє скликання парламенту проголосувало за схожий по суті документ у першому читанні, але провалило у другому. Для податкових ухильників перша версія була менш привабливою, оскільки передбачала 15% виплати податкового боргу і термін на добровільну сплату на 30 днів менше. Раніше видання «Економічна правда», посилаючись на свої джерела, писало, що на 5% в цьому законі наполягав керівник групи «Приват», губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський. Втім, були й інші «нужденні».
Опитані «Капіталом» експерти стверджують, що при обговоренні норм законопроекту про 5% висловлювалися багато компаній. У деяких підприємств за схемами ухилення від податків проходив чи не весь товар, говорить віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Юлія Дроговоз. «Тепер таким підприємствам потрібно буде не просто дообкладати прибуток, а весь обіг. А 10% або 15% для них дуже багато », – вважає експерт УСПП. Більш високий відсоток податкового компромісу влаштував би компанії, які мінімізували свої доходи або перевищили податковий кредит з ПДВ. До того ж, як пояснила Дроговоз, пропорції податкового компромісу 5% і 95% були застосовані свого часу в Італії. Після відкриття реальних доходів бізнесу в Італії був найбільший ефект для бюджету серед країн, які застосовували цей інструмент.
Тому не дивно, що в уряді підтримують ідею податкового компромісу, розуміючи, що при нинішньому невиконанні бюджету будь-які компенсатори хороші. Якщо парламент прийме документ ще цього року, то, за словами голови Державної фіскальної служби (ДФС) Ігоря Білоуса, бюджет отримає додатково близько 2-3 млрд грн. Тим більше що в ДФС прогнозують провал зі збору податку на прибуток, раніше обраного авансовими платежами.
Ланцюгова реакція
Але надії Кабміну не поділяє той бізнес, у якого проблем з податківцями немає. «Компанії, які платять чесно, переживають, що коли їх постачальники або покупці почнуть донараховувати собі податки і виправляти декларації, податківці можуть піти по ланцюжку і також вимагати від них доплату», – пояснює Дроговоз.
Раніше з подібною заявою виступила компанія «Енергоатом», звернувшись до влади з проханням більш чітко прописати гарантії для чесних платників податків. «Згідно з алгоритмом, прописаному в законопроекті, компанія зобов’язана надати уточнені розрахунки щодо сплати податків в попередні періоди на однакових умовах з тими, хто ухилявся від сплати податків. До чого це призведе – нескладно здогадатися: нескінченні прискіпливі перевірки фіскальних органів можуть просто паралізувати фінансово-економічну діяльність компанії », – повідомили в прес-службі« Енергоатому ».
Є ймовірність, що документ про податковий компроміс все ж буде прийнятий до кінця року, але тільки в бюджетному пакеті законів, сказав «Капіталу» голова депутатської групи «Економічний розвиток», один з авторів законопроекту про податковий компроміс Віталій Хомутинник. Необхідність голосувати за цей документ в комплексі з іншими законопроектами підтверджує і Дроговоз. Адже, отримавши податковий компроміс, але залишившись зі старою фіскальної базою, бізнес буде змушений знову вдаватися до «ям» та ухиляння від сплати податків.
Ростислав Шаправській
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас