Дельта Банк затримує платежі через проблеми з ліквідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дельта Банк затримує платежі через проблеми з ліквідністю

Кредит&Депозит
16403
Дельта Банк затримує платежі. Клієнти фінустанови скаржаться, що платежі висять тижнями – гроші списують, а в одержувача вони так і не з’являються. У прес-службі Дельта Банку повідомили, що знають про таку проблему. «Затримки платежів викликані технічними збоями, пов’язаними з переходом на власний процесинг (обробка інформації при здійсненні платежів. -«Капітал»)», – пояснила провідний спеціаліст відділу зв’язків зі ЗМІ Дельта Банку Катерина Македонська.
Двійка з математики
Аргумент фінструктури не витримує критики, запевняють «Капітал» фахівці. «Це відмовка із серії «забув щоденник вдома», – підкреслив банкір, який не побажав називати свого імені. Фінустанова може здійснювати процесинг або самостійно, як робить ПриватБанк, або користуватися послугами інших компаній – процесингових центрів. Дельта Банку послугу надає компанія «Український процесинговий центр». Всі платежі, які клієнти Дельта Банку здійснюють в системі інтернет-банкінгу, проходять через так звану систему eCommerceConnect. «Система працює прекрасно, від інших банків-клієнтів нарікань немає», – запевнила керівник з реклами та зв’язків з громадськістю «Українського процесингового центру» Анна Крайова. Дельта Банк досі користується цією системою, і про те, що фінустанова вирішила відмовитися від цієї послуги, в компанії нічого не знають.
Справжньою причиною, чому Дельта Банк затримує платежі, може бути проблема з ліквідністю. У фінструктури просто немає грошей. Це видно по величезних чергах у відділеннях. Люди намагаються забрати з банку хоч щось, а видають їм в касі всього по 1000 грн на день. Банкомати Дельта Банку гроші не видають зовсім. Обмежила фінустанова і можливість заплатити карткою в магазині. На картки платіжної системи MasterCard Дельта Банк встановив ліміт в 900 грн на добу, на карти VISA – 30 тис. грн на місяць. Через інтернет-банкінг гроші теж вивести непросто. Система дозволяє виводити не більше 2500 грн на день і при цьому працює зі збоями.
Порочне коло
Причини, з яких банк потрапив у складну ситуацію, на поверхні. Вкладники масово забирають гроші з банку – як з поточних рахунків, так і розриваючи достроково депозити. У січні-вересні населення забрало з банку 2,4 млрд грн з рахунків у нацвалюті і близько $450 млн з валютних депозитів.
А боржники платять все гірше. Голова правління Дельта Банку Олена Попова раніше розповідала, що в зоні проведення АТО та Криму половина позичальників відмовляються платити. Одна частина взагалі налаштована агресивно, іншу доводиться умовляти піти на реструктуризацію. У підсумку банк перестав заробляти. Наприклад, у січні-жовтні процентні витрати фінустанови перевищили доходи на 506 млн грн.
Те, що в банку немає грошей, підтверджують і пруденційні нормативи. Норматив поточної ліквідності банку на 1 жовтня становив 40,22% при необхідному мінімумі в 40%. І це притому що банк отримав від НБУ рефінансування на кілька мільярдів. Також, як раніше говорив основний власник Дельта Банку Микола Лагун, фінустанова отримала від регулятора стабілізаційний кредит у розмірі близько 1 млрд грн. Вливали гроші і акціонери – ще на початку року вони внесли в капітал 1,4 млрд грн.
Національне надбання
Очевидно, що грошових ін’єкцій банку не вистачило. Достатність регулятивного капіталу фінустанови на грані – 10,02% при необхідному мінімумі в 10%. Дельта Банк визнаний проблемним і в ньому працює куратор від НБУ. Однак як регулятор допоможе вирішити проблеми Дельта Банку, в прес-службі НБУ не кажуть: «Будемо діяти відповідно до законодавства». Поки власники банку Микола Лагун і Cargill Financial Services International більше грошей в капітал не вливали. Чи мають намір вони шукати кошти незрозуміло – на телефонні дзвінки Лагун вчора не відповідав.
Якщо власники грошей не дадуть, то найбільш вірогідний сценарій – націоналізація банку. Фінустанова підпадає під критерії для націоналізації як системно важливий банк. Обсяг депозитів населення в банку на 1 жовтня становив майже 25 млрд грн. Відзначимо, голова НБУ Валерія Гонтарєва раніше обіцяла дати добро Кабміну на підтримку найбільших банків. Втім, поки жодне рішення не прийнято, а це змушує банк покладатися виключно на власні сили і гроші клієнтів.
Ганна Уляницька
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас