НБУ буде списувати гроші з рахунків банків-боржників і переводити застави у свою власність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ буде списувати гроші з рахунків банків-боржників і переводити застави у свою власність

Кредит&Депозит
1505
НБУ ухвалив рішення на день виникнення простроченої заборгованості банку списувати кошти з його коррахунку, а в разі нестачі коштів продавати предмет застави або переводити таку заставу у свою власність.
Про це йдеться в опублікованій на сайті регулятора постанові НБУ від 27 листопада №752, якою змінюється положення про регулювання Нацбанком ліквідності банків.
«Національний банк має право з дня виникнення простроченої заборгованості банку здійснювати списання коштів з кореспондентського рахунку банку та його філій, які працюють у СЕП за окремими кореспондентськими рахунками (далі – кореспондентський рахунок). Якщо ні (не достатньо) коштів на кореспондентському рахунку банку, то Національний банк вживає заходів щодо задоволення в повному обсязі своїх вимог за операціями регулювання ліквідності відповідно до укладених договорів та вимог законодавства України, у тому числі шляхом продажу предмета застави (операції) та / або переведення його за справедливою вартістю у свою власність», – йдеться в документі.
Постановою передбачено, що здійснення таких заходів не виключає можливості безспірного списання коштів з банківських рахунків до повного погашення всієї заборгованості банку.
Також виключено пункт, згідно з яким Нацбанк може проводити з банками операції зворотного РЕПО (продаж держоблігацій із зворотним викупом) та здійснювати емісію власних боргових зобов’язань на відповідний період.
Крім цього, встановлено, що регулятор не застосовує штрафних санкцій за порушення економічних нормативів, лімітів валютної позиції або порядку формування обов’язкових резервів до проблемних банків.
Постанова вступає в дію сьогодні, 2 грудня.
Також повідомлялося, що політична невизначеність в країні спровокувала відтік вкладів з банків, який за січень-жовтень склав 12,6% по гривневих депозитах і 23,2% – за валютними. За підсумками аналогічного періоду минулого року гривневі депозити зросли на 23,2%, валютні – знизилися на 0,1%.
Для підтримки ліквідності банків Нацбанк надає банкам кредити рефінансування через постійно діючу кредитну лінію овернайт і щотижневі тендери з надання кредитів. Обсяг кредитів рефінансування в січні-жовтні склав 152, 2 млрд грн, що в 4 рази більше показника за аналогічний період минулого року.
В результаті відтоку вкладів Нацбанк з початку року визнав неплатоспроможним 31 банк і слідом Фонд гарантування ввів в ці банки тимчасову адміністрацію. За інформацією учасників ринку, ще ряд фінустанов не виконують своїх зобов’язань перед клієнтами щодо повернення депозитів та проведення платежів, тому можуть поповнити цей список.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас