Ринок дорогоцінних металів розвернувся: золото виросло на 3,5% і подолало психологічний рівень у $1200 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок дорогоцінних металів розвернувся: золото виросло на 3,5% і подолало психологічний рівень у $1200

Банківські метали
966
Вартість однієї унції золота зросла на $42,6, або на 3,6%, до позначки $1218. Варто відзначити, що ціни на золото вперше подолали психологічно важливий рівень $1200 з кінця грудня.
Настільки різке зростання цін на жовтий метал було спровоковано зниженням суверенного рейтингу Японії міжнародним рейтинговим агентством Moody’s Investors Service. Moody’s відзначає, що зниження рейтингу обумовлене збільшеною невизначеністю відносно досяжності стоять перед Японією цілей зниження бюджетного дефіциту.
Крім цього ціни на золото виросли на тлі ослаблення долара. Уповільнення світової економіки змусило інвесторів шукати активи-притулки, і дешеве золото стало кращим вибором. Серед інших чинників, що забезпечили вибухове зростання цін на метал, – це пом’якшення обмежень на імпорт золота Індією.
“Я підозрюю, що“ведмеді“вичерпали потенціал зниження цін на золото”, – вважає старший аналітик Kitco.com Джим Уікофф.
Раніше в понеділок котирування ф’ючерсу на золото знижувалися до позначки $1150 за унцію, оскільки понад 77% жителів Швейцарії відкинули ініціативу “Врятуйте золото Швейцарії”, яка передбачала, що Національний банк Швейцарії як мінімум 20% від свого балансу, який складає 520 млрд франків ($540 млрд), повинен зберігати в золоті, не продавати більше золотий запас взагалі і повернути 30%, які зараз зберігаються в Канаді та Великобританії, назад у країну.
Аналогічну динаміку продемонстрували і ціни на інші дорогоцінні метали: котирування ф’ючерсу на поставку срібла в березні зросли на 7,3% до позначки $16,69, котирування ф’ючерсу на платину з поставкою в січні зросли на $30,3, або на 2,5%.
Необхідно відзначити, що ще в середині листопада авторитетний експерт на ринку дорогоцінних металів Ерік Спротт прогнозував зростання цін на золото, пояснюючи це тим, що потенціал падіння вичерпаний. Спротт зазначав, що на ринку існує величезний дисбаланс між пропозицією і попитом і з часом ринок повинен виправити ситуацію.
Щотижня на Шанхайську біржу золота постачається близько 60 тонн металу. Якщо перерахувати цей обсяг в річному вираженні, то це вже 3 тис. тонн. Крім того, у вересні поставки золота до Індії склали 94 тонни, а Банк Росії – також у вересні – придбав 37 тонн. Пан Спротт не пропонує звертати увагу на ці цифри окремо, насправді він просто хоче сказати, що щотижневий попит на золото становить як мінімум 400 тонн і, якщо буде потрібно, він може назвати скільки завгодно джерел цього попиту.
А ось з пропозицією все виглядає трохи інакше: всього 230 тонн на тиждень, причому експерт зазначає, що він торкнувся тільки трьох країн і не став розповідати про ситуацію в іншому світі. Ймовірно, він хотів сказати, що там дисбаланси ще більше.
Різні алгоритмічні трейдери і високочастотні роботи роблять свою справу, і ринок йде туди, куди цього вимагає еліта. Зрештою, якби золото зараз коштувало $2 тис., це викликало б у всіх нездоланний інтерес. Зараз же цього не відбувається.
Спротт вважає, що ринок настільки малий, що хтось просто скуповує метал за низькою ціною і збирається в якийсь момент різко підняти вартість золота. Дійсно, запаси на складах оцінюються в $15 млрд. Ця сума просто мізерна за нинішніми мірками.
Саме тому експерт прогнозував, що десь з рівнів $1100-1150 за тройську унцію ринок почне відновлювати рівновагу і покаже істотне зростання. Так, для багатьох “золотих” інвесторів останні роки були дуже і дуже неприємними. Це стосується і тих, хто вкладав в акції золотодобувних компаній: вони, як і ціна самого металу, демонстрували низхідний тренд.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас