Виводять оптом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виводять оптом

Кредит&Депозит
1930
Вперше НБУ визнав неплатоспроможним банк, до власника якого застосовано міжнародні санкції. У п’ятницю була введена тимчасова адміністрація у Всеукраїнський банк розвитку Олександра Януковича. Також неплатоспроможними стали Легбанк і БГ Банк, в якому НБУ допустив типову помилку – не зміг запобігти виведенню грошей до введення тимчасової адміністрації.
Санкції спрацювали
Нацбанк визнав неплатоспроможними відразу три установи: Всеукраїнський банк розвитку (ВБР), Легбанк і БГ Банк. ВБР – найбільший з них – з активами в 5,6 млрд грн на кінець III кварталу займав 31-е місце в банківській системі. Загроза введення в нього тимчасової адміністрації з’явилася ще навесні, коли НБУ почав визнавати неплатоспроможними банки «Сім’ї» – наближені до колишньої влади. Власником 100% акцій ВБР є Олександр Янукович – син колишнього президента, що втік. Але виникнення фінансових проблем в цій установі НБУ констатував лише восени.
НБУ нагадує, що Рада Євросоюзу застосувала санкції до Олександра Януковича, зокрема заморозила його активи. Тому «з метою захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку Нацбанк у вересні відніс ВБР до категорії проблемних». У банку почався відлік 180 днів для поліпшення своїх показників. «ВБР надавав кілька планів заходів щодо поліпшення показників своєї діяльності, але вони не передбачали заходів щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства», – пояснив НБУ причину введення тимчасової адміністрації.
У повідомленні не говорилося, чи порушував ВБР нормативи і затримував чи видачу вкладів. На 1 жовтня його роздрібний депозитний портфель становив 1,75 млрд грн. Обсяг очікуваної компенсації вкладникам банку у ФГВФО ще не підрахували.
Пов’язані особи
Регулятор ще 15 серпня постановою № 494 оформив своє право визнавати неплатоспроможними установи, до власників яких застосовано міжнародні санкції. До того моменту ЄС ввів санкції до російських банків, що мають «дочки» в Україні, і ряду представників минулої влади України. «Національний банк розширив власні можливості щодо контролю над банківською системою та окремими її учасниками. У них, очевидно, просто назріла необхідність», – вважає радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.
З Олександром Януковичем був пов’язаний також УкрБізнесБанк (39-е місце за активами), який за документами мав інших власників (див. «Хто ховається за УкрБізнесБанк»). Але з юридичної точки зору довести причетність банку до особи, до якої застосовані санкції, можна тільки за наявності офіційного зв’язку між ними. «Не можна визнати неплатоспроможним банк, якщо немає достовірних даних про те, що до його власника були застосовані міжнародні санкції. У випадку з ВБР в системі розкриття інформації були дані про те, що він на 100% належить Януковичу-молодшому. За іншим банкам ми можемо знати, що вони також належать особам, які були близькі до попереднього уряду і до яких також можуть бути застосовані санкції, але офіційними власниками цих установ є зовсім інші люди », – говорить старший партнер адвокатської фірми «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
Проблеми невеликих
Одночасно з ВБР тимчасові адміністрації були введені в БГ Банк (76-е місце) і Легбанк (118-е). БГ Банк на початку року пов’язували з родиною колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки, але прямих доказів цієї версії досі немає. Легбанк не мав власників, що володіли більше 10% його акцій. За даними видання Insider на початок року, Легбанк належав громадянину Латвії Артуру Єресько.
У Нацбанку роблять акцент на фінансових проблемах цих установ – багато скарг на неповернення вкладів. Зобов’язання БГ Банку перед громадянами на 1 жовтня становили 613 млн грн, Легбанку – 280 млн грн. Проблеми в БГ Банку (раніше банк «Перший») складно було приховати в середині літа, коли НБУ заборонив йому залучати депозити. Наприкінці вересня БГ Банк визнав, що не може виплатити вклади – ліміт виплат склав 500 грн в день. Причиною була названа війна на Донбасі, через яку позичальники перестали платити за кредитами. Вкладники Легбанку на початку вересня скаржилися на невиплату грошей і відмову банку пролонгувати їх вклади.
Регулятор вимагав від акціонерів і менеджменту установ плани фінансового оздоровлення, але отримані від них документи його не задовольнили. Наприклад, регулятивний капітал Легбанку впав до 63,4 млн грн при мінімальному значенні в 120 млн грн. «Власниками банку не вжито заходів щодо фінансової підтримки банку, в першу чергу шляхом додаткової капіталізації», – нарікали в НБУ.
Вдалий висновок
При цьому НБУ «проспав» несанкціоноване виведення грошей з БГ Банку. З 27 жовтня грузинський Bank of Georgia перестав володіти 19,39% цієї установи, а 3 листопада змінив наглядову раду БГ Банку, були звільнені глава правління Сергій Барибін та його заступник Ігор Шаров. Ці посади зайняли Андрій Осипенко та Вадим Дратверт відповідно. «Після зміни керівництва БГ Банку Нацбанком була виявлена активна операція, яка була проведена вже новим керівництвом банку в порушення вимог НБУ при відсутності первинних документів і підстав для її здійснення, в результаті чого завдано значний збиток банку. Банком протягом довгого часу не надано жодних підтверджуючих документів щодо здійснення цієї операції та її обґрунтувань», – повідомили в НБУ. Обсяг «виведення» не розголошується.
Експерти констатують, що подібне не рідкість у проблемних банках. «Швидше за все, керівництво банку надало куратору і НБУ неправдиву інформацію про призначення платежу. І куратор був змушений дати свою згоду. А потім банк просто відмовився надати інформацію про реальне призначення цих коштів», – вважає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.
У Фонді гарантування вкладів часто стикаються з такою проблемою. «Найчастіші порушення у неплатоспроможних банках пов’язані з виведенням активів. До тих пір поки майнова відповідальність власників і менеджменту банків не є реальною, спроби щось зробити в системі нічого не дадуть», – говорить заступник директора-розпорядника ФГВФО Андрій Оленчик.
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас