Держава дає негативний посил бізнесу - що можна платити робітникам менше, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава дає негативний посил бізнесу - що можна платити робітникам менше, - експерт

Казна та Політика
2359
Зарплата в бюджетній сфері є серйозним індикатором для зарплати у сфері бізнесу. Тому скорочення обсягу та борги із виплати заробітних плат у бюджетній сфері, переконаний керівник економічних програм Міжнародного фонду “Єдиний світ” Всеволод Степанюк.
“Бізнес має завжди платити більше для того, щоб залучити спеціалістів. І не те, що заморожування, в бюджетній сфері відбулось навіть скорочення зарплати. Це впливає і на зарплати у бізнес-сфері. Хоча хороші спеціалісти в робітничій сфері отримують непогані заробітні плати і вони, як правило, прив’язані до курсу валют. Але таких небагато. Тобто, держава дає індикацію – можна платити менше”, – розповів він.
Натомість затримка у виплаті заробітної плати може бути інструментом для утримання кваліфікованих працівників, вважає завідуюча відділом соціальних проблем ринку праці Інституту демографії та соціальних досліджень НАНУ Лариса Лісогор.
“Ми давно знаємо, що наші роботодавці використовують практику мінімізації ризиків того, що людей будуть звільняти. Це і вимушена неповна зайнятість, і адміністративні відпустки. Це той резерв, за рахунок якого зараз підприємства утримують рівновагу. Зайнятість і макроекономічна стабілізація – це прямо пропорційно пов’язані речі. Не буде працювати економіка – не буде можливості забезпечити зайнятість. В умовах, коли відбувається падіння обсягів виробництва, зайнятість рости не може. В таких умовах роботодавці намагаються утримати кваліфікований або просто навчений персонал на робочих місцях”, – пояснила вона. На скорочення працівників підприємства йдуть лише у крайньому випадку.
За Даними Держкомстату, заборгованість з виплат заробітної плати в Україні на початок листопада збільшилася до 2,2 млрд грн. Порівнюючи із початком року, вона виросла майже в два рази, на 193%.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас