Старість рулить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Старість рулить

Світ
703
Старіюче керівництво азіатських телекомунікаційних компаній активно шукає наступників на свої пости. Однак типова для Азії вертикально-інтегрована структура компаній призвела до нестачі управлінського досвіду у молодих співробітників. Крім того, багато хто з керівників вчасно не потурбувалися про підготовку майбутнього наступника, що може привезти до кадрового голоду всередині компаній.
Керівники великих азіатських телекомунікаційних компаній все більше стурбовані пошуком наступників і кандидатів на високі посади в своїх компаніях, пише The Wall Street Journal. Багато азіатські компанії в сфері високих технологій досі управляються їх засновниками або керівниками, що зайняли посади ще за часів бурхливого розвитку галузі в 1960-і і 1970-і роки минулого століття.
Так, у 5 з 10 найбільш великих телекомунікаційних компаній в Азії пост генерального директора займають люди старше 60.
Це Samsung, Foxconn, TSMC, Canon і Hitachi Ltd. При цьому у Foxconn і TSMC досі керують їх засновники, в той час як керівник Canon є членом сім’ї засновника компанії.
Двоє з трьох керівників Samsung також значно старше 60, проте реальна влада лежить на плечах 72-річного сина засновника компанії Лі Гонхі, що зайняв пост голови правління після смерті засновника Samsung Лі Бен Чхоля. Така ж проблема стоїть і перед китайським виробником телекомунікаційного устаткування і гаджетів Huawei. Засновнику і президенту компанії Жень Чженфею нещодавно виповнилося 70, а пошуки наступника на його посаду тривають з 2011 року.
Втім, оновлення старого керівництва на більш молодих наступників не завжди добре впливає на здоров’я компанії. Так, тайванські TSMC і Acer Inc., все ж зважилися змінити своїх літніх керівників, незабаром зіткнулися з проблемами в управлінні та веденні бізнесу.
З цієї ж причини Canon в 2012 році попросила 79-річного Фучжоу Такесі знову зайняти посаду президента компанії. Представники Canon тоді стверджували, що кілька років шукали можливого наступника Такесі і навіть організували спеціальний тренінг для майбутніх керівників, однак це так і не принесло результатів.
Повернувся в компанію в минулому році 69-річний засновник Acer Стен Ши «Я витратив півроку на пошук кандидатів на пост президента, проте в результаті змушений був повернутися сам», – прокоментував своє повернення Ши. За його словами, він просто не зміг дивитися на те, як його компанія протягом трьох років поступово програвала конкуренцію на ринку ПК.
У багатьох азіатських компаній чітко проглядається одна і та ж проблема – вони будуються за традиційною сімейною схемою управління під керівництвом сильного лідера-засновника. При цьому схема не змінюється, навіть коли компанія стає глобальним гравцем на ринку», – вважає професор Гарвардської школи бізнесу Віллі Ши.
«Подібна модель передбачає вертикально-інтегровану структуру управління, засновану на беззаперечному авторитеті старшого керівної ланки. Це означає, що влада в компанії часто зосереджена в руках одного або кількох сильних управлінців, відповідальних за всі стратегічні рішення», – зазначає експерт.
«Багато компаній успішно розвиваються під початком своїх засновників, але вони не хочуть кидати кермо влади. А молодші співробітники в результаті не можуть отримати такий потрібний управлінський досвід».
Приміром, відомий в бізнес-співтоваристві за свою надзвичайну відданість справі і працездатність президент Foxconn Террі Гоу нещодавно відсвяткував 64-річчя, проте поки не збирається йти у відставку. За його словами, для початку необхідно зібрати «сильну команду управлінців», з якої Гоу швидше за все і вибере свого наступника.
Деякі керівники відмовляються йти у відставку навіть відчуваючи серйозні проблеми зі здоров’ям. Так, уже згаданий голова правління Samsung Лі Гонхі цього року пережив серцевий напад, проте все ще продовжує управляти компанією. За чутками, він розраховує передати свій пост своєму єдиному 46-річному синові Джею Лі, сьогодні обіймає посаду заступника голови компанії.
Президент TSMC Морріс Чанг також зайнятий пошуками наступника. Зараз він розглядає кандидатури 61-річного Сісі Вея і 60-річного Марка Лю, що займають пости головних інженерів компанії. «Скільки займе введення їх в курс справи? Не знаю, може, й років 10. Вони вже роблять успіхи», – зазначає Чанг.
Керівник бізнес-асоціації «Тайванський інститут керівних кадрів» Аллен Цай вважає, що підготувати гідного наступника вкрай непросто. «Це може зайняти років 10, а багато компаній вчасно над цим не замислилися», – зазначив експерт.
Втім, з проблема пошуку наступника є і в багатьох західних компаніях. Результати недавнього дослідження Стенфордського університету показали, що тільки в одній з чотирьох компаній відбувається оперативне затвердження кандидатів на керівні посади. Так, британська газовидобувна компанія BG Group PLC витратила 7 місяців на пошук нового генерального директора.
Проте автори дослідження вважають, що в західних компаніях зміна керівних осіб все ж відбувається частіше, ніж у азіатських конкурентів. На сьогодні з керівництва 10 найбільш великих американських телекомунікаційних компаній лише президенту Cisco Systems Inc. більше 60 років.
Володимир Тодоров
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас