Довіра населення до банківської системи впала до рівня кризи 1998 року - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довіра населення до банківської системи впала до рівня кризи 1998 року - експерт

Казна та Політика
1914
Голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що з урахуванням динаміки відтоку депозитів як фізичних так і юридичних осіб з українських банків, можна з упевненістю сказати, що довіра населення до банківської системи істотно впала і знаходиться на рівні кризи 1998 року.
Однією з причин такої ситуації експерт вважає непродумані дії Нацбанку і ФГВФО спочатку поточної кризи. Серед таких рішення про ліквідацію одного з найбільших банків країни – “Форуму”.
“Українці просто злякалися, що таке може повторитися і з іншими банками. Врятувати “Форум”, залишити його працездатним можливості були, але цим ніхто не скористався. Можна зробити висновок, що найближчим часом кількість проблемних банків у країні збільшиться, і серед них будуть такі ж великі банки, що в результаті повністю зламає банківську систему країни”, – зазначив Андрій Забловський.
Головним фактором, який зіграв руйнівну роль для банку “Форум”, вважає експерт, стали політичні перипетії в країні.
Проблеми банку “Форум” накопичувалися роками, але посилилися позаторік. Попередній власник – Commerzbank – перестав показувати справжній стан справ у банку, починаючи з 2012 року. Або не відбивався реальний розмір проблемної заборгованості і, відповідно, не формувалися резерви в потрібному обсязі. Це інформація була прихована і від НБУ, і при останньому продажі банку Смарт-Холдингу, який подав позов на Commerzbank в міжнародний суд ICC.
НБУ відмовив “Форуму” в підтримці, а з 14 березня Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в банк.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас