Незабаром НБУ розгляне можливість переходу до форми "традиційного голландського аукціону" та скасування "індикативного курсу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Незабаром НБУ розгляне можливість переходу до форми "традиційного голландського аукціону" та скасування "індикативного курсу"

Валюта
7119
24 листопада 2014 року в Національному банку України відбулася чергова нарада з керівниками 40 найбільших банків, під час якої були обговорені питання курсоутворення, формування обов’язкових резервів, ситуація на грошово-кредитному ринку України. Про це повідомляється на офіційній стрінці НБУ у Facebook.
Банкіри підтвердили, що формуються реальні тенденції до поступової стабілізації на валютному ринку. У той же час, регулятор в черговий раз наголосив, що щоденні валютні аукціони мають на меті не задоволення попиту на валюту, а допомагають знайти ціну рівноваги на ринку, що в даний час не має достатньої ліквідності. Валютний аукціон – це тільки дзеркало пропозицій (заявок), які надають комерційні банки, а відповідно – надання заявок за неринковими цінами суперечить самій ідеї цього аукціону.
Зокрема, 24 листопада загальний обсяг заявок суб’єктів ринку становив 27,3 млн. дол. США. Максимальний курс гривні, заявлений учасниками аукціону, був 15,2157 грн. за 1 долар США, мінімальний – 14,90. Тому за результатами аукціону середньозважений курс гривні становив 15.0496 грн. за 1 долар США. Під час зустрічі зазначалося, що якщо керівники банків вважають, що ринковий курс має бути вищим, вони повинні надавати реальні котирування.
Під час наради банкірам було запропоновано розглянути пропозиції представників Незалежної асоціації банків України (далі – НАБУ), зокрема щодо припинення проведення валютних аукціонів як малоефективного, на їх думку, механізму пошуку рівноважного курсу. Зазначена пропозиція НАБУ не знайшла підтримки серед присутніх. Більшість банкірів закликали Національний банк продовжувати практику проведення щоденних аукціонів із продажу іноземної валюти.
Голова Національного банку Валерія Гонтарева підтримала пропозицію продовжити проведення щоденних аукціонів, але зазначила, що банки повинні зазначати реальні котирування валют, щоб не перешкоджати пошуку рівноважного курсу гривні. Також, за її словами, незабаром Національний банк України розгляне можливість переходу до форми традиційного голландського аукціону та скасування індикативного курсу.
Представники НАБУ також наголошували на необхідності збільшення облікової ставки Національного банку до рівня показника інфляції та значного підвищення вимог до обов’язкових резервів банків. Під час обговорення цих пропозицій зазначалося, що нещодавно Національний банк уже підвищив облікову ставку з 12,5% до 14%, тому не вважає за доцільне підвищувати її зараз, адже ставка, що встановлюється під час щотижневих тендерів з надання кредитів рефінансування під заставу ОВДП, нині на рівні 19-20%, а ставка за стабілізаційними кредитами становить 21% (півтори облікової ставки Національного банку) і є в рамках інфляції, яка з початку року становила 20,4%.
Що стосується обов’язкових резервів, то регулятор планує зменшити розмір резервів за валютними вкладами та збільшити розміру обов’язкових резервів за залишками у національній валюті. Ці питання планується розглянути під час засідання Правління Національного банку України вже цього тижня.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас