Антимонопольний комітет візьметься за IT-шників і фармацевтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Антимонопольний комітет візьметься за IT-шників і фармацевтів

Казна та Політика
1611
Антимонопольний комітет України (АМКУ) став менше штрафувати бізнес. До 20 листопада в Державній виконавчій службі перебувало рішень АМКУ по штрафам (у різних справах) на загальну суму в 200 млн. грн і ще близько 300 млн грн знаходяться в процесі стягнення, повідомив «Вістям» в.о. голови АМКУ Микола Бараш. Нинішні показники менше торішніх, але навіть ці суми навряд чи скоро потраплять до бюджету.
Справа в тому, що Комітет і раніше накладав на порушників великі суми штрафів, але лише мала їх частина була сплачена. Як раніше повідомляла прес-служба відомства, в 2011 р з 43,5 млн грн нарахованих санкцій до бюджету потрапило тільки 22 млн грн. У 2012 р АМКУ наклав штрафів на 814, 7 млн грн, з яких було сплачено лише близько 40 млн грн або приблизно 5%. Та ж тенденція була і минулого року: за 10 місяців 2013 нарахували 911 млн грн стягнень, а сплатили з них тільки 36 млн.
Втім, у Комітеті вважають, що штрафи – не головне в їх роботі. «Штраф – це останній аргумент. Якщо ми будемо працювати як каральний орган, то, якщо збанкротимо монополіста, тільки посилимо стан справ на якомусь ринку, де його товар був єдиним. В результаті споживачі постраждають більше, ніж від завищення цін або іншого прояву монополізму », – вважає Микола Бараш.
За його словами, головна мета Комітету – усунути порушення конкуренції на ринку. Чиновники запевняють, що якщо компанії конструктивно співпрацюють з АМКУ, то штрафи застосовуються по мінімуму або не накладаються зовсім. Якщо ж підприємства свою провину не визнають, тоді їм нараховуються санкції. Вони можуть бути навіть більше 10% обороту. «Закон дозволяє збільшити штраф, якщо отриманий в ході порушення прибуток більше десятої частини річного обороту компанії», – пояснив «Вістям» глава АМКУ.
При цьому він констатував, що інтенсивність усунення порушень істотно зросла за останні кілька років. Наприклад, з 2002 р по 2014 г. (коли почав діяти Закон «Про захист економічної конкуренції») було припинено всього 46 тис. порушень з них них 21 тис. – за останні чотири роки.
Не в останню чергу результативність роботи АМКУ пов’язана зі зміною підходу до роботи: від розгляду окремих скарг в комітеті перейшли до пошуку системних порушень. Зокрема, щоб максимально швидко оцінювати вхідну інформацію, розроблені інструкції для територіальних відділень про те, як діяти при зборі та аналізі первинних даних, що дозволяє місцевим відділенням не займатися підготовчою роботою. «Вони відразу йдуть в потрібну «точку» з потрібними питаннями. Тим самим ми підвищуємо свою ефективність», – запевнив «Вести» Микола Бараш. В результаті АМКУ вже на першому етапі розслідування отримує можливість оцінювати не розрізнені дані, а чітко структурований їх масив.
Протягом найближчих року-двох в АМКУ хочуть створити комплекс внутрішніх інструкцій та методичних матеріалів, які будуть використовуватися як універсальний інструмент всіма співробітниками Комітету. Наприклад, інструкція, як відібрати пояснення компанії, або як організувати слухання у справі або ознайомлення з її матеріалами. Це буде якийсь єдиний стандарт процедур і дій, які не унормовані чинним законодавством. «Це, по-перше, підвищить кваліфікацію співробітників, а по-друге, стандартизація дій зменшить рівень корупції у відомстві», – говорить Бараш.
У поточному році за такою схемою були вивчені ринки телекомунікаційних послуг, ринки підключення газу та електроенергії, а також медичних послуг. У лідерах за кількістю усунених порушень виявилися послуги з вивезення сміття. «Найближчим часом мені обіцяли узагальнити інформацію по всій українській фармацевтиці», – сказав глава комітету.
У найближчих планах також ринок IT-послуг. «Ми вже приблизно рік готуємося до того, що дана сфера скоро стане сигналізувати про проблеми. Є великі міжнародні компанії, які і в Європі і у нас займають монопольне становище. А це неминуче призводить до ущемлення конкуренції і скарг на неправомірні дії. Але поки йде збір інформації та її обробка, я більше нічого не можу сказати», – сказав «Вістям» Микола Бараш.
Костянтин Симоненко
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас