Українців змусять платити за комуналку наперед - через “газовий” борг? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців змусять платити за комуналку наперед - через “газовий” борг?

Енергетика
5106
Президент Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО “Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року”. А це означає введення з 1 грудня системи передоплати за споживання енергоносіїв.
Який сенс передоплати?
Введення передоплати за комунальні послуги може наробити більше шкоди, ніж користі, вважає директор “Інституту міста” Олександр Сергієнко. “Якщо читати це рішення: передоплата – на енергоносії. Для населення це електрика і газ. Який сенс вводити передоплату на електрику, якщо я, як споживач, не знаю, скільки я використаю електрики в наступному місця? Це буде якийсь норматив? Якщо я використаю менше, що далі? Я знову плачу за нормативом, чи я буду відмінусовувати по лічильнику? Це не такі великі гроші, щоб вимагати їх передоплату. Тим паче, що ми знаємо – перехід від однієї системи до іншої завжди болісний. Збитки від цього переходу можуть перевищити вигоди від цієї системи”, – переконаний експерт. Спірним залишається питання, чи торкнеться передоплата і рахунків за опалення.
“Якщо читати дослівно указ Президента, то про опалення там не йдеться. Йдеться про енергоносії, а не теплоносії – це не одне і те ж”, – пояснив Сергієнко. До того ж заборгованість по комунальним платежам не є високою – населення сплачує 96-98% платежів. “Сенс передоплати такий – люди дадуть гроші “Київенерго”, той дасть “Укртрансгазу”, той дасть “Нафтогазу”, а той в свою чергу – Росії. Але підкреслю – позитивні ефекти від переходу з однієї системи на іншу можуть бути мізерними або взагалі відсутніми”, додав він.
Вводити систему передоплати за комунальні послуги для населення немає сенсу, підтрмує екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. “Я розумію, що в умовах надзвичайних заходів в енергетиці дійсно може бути така ініціатива – підвищити платіжну дисципліну. Я консультувався з фахівцями – практично, це можна реалізувати. Але для цього треба вносити зміни в правила постачання енергоносіїв, які передбачають можливість передоплати, але для промисловості, не для населення”, – зазначив він.
“Заробітну платню, пенсії, інші виплати ми теж будемо вимагати передоплатою? Це має бути якось збалансовано”, – зіронізував Кучеренко. “Інше питання – наші будинки обладнані лічильниками тепла, щоб ми могли розуміти, за що ми платимо? Яка фактична ціна гігакалорії, яку ми споживаємо. Ми зробили прозорим цей тариф, щоб у нас була довіра до держави, яка сьогодні встановлює цей тариф? Ми довіряємо цим тарифам? Як на мене, питання риторичне, я особисто – ні. Нам забезпечують перерахунок, коли ми не отримуємо тепло належної якості? Ви знаєте, як включався Київ (мається на увазі опалення – ред.) цього року”, – розповів екс-міністр.
“Ці питання не врегульовані абсолютно. Держава хоче нас закликати затягнути пояси, це буде модно зараз. Нам будуть пропонувати шокову терапію по-українськи, нам будуть пропонувати тотальне заощадження. Немає питань – але починати треба з себе, це по-перше. І по-друге, створювати прозорі правила наших стосунків з монополістами. Без цього, наслідки таких дій матимуть соціально-політичний характер”, – переконаний Кучеренко.
Тарифи для монополістів
Колишній мер Києва, депутат Київради Олександр Омельченко вважає указ президента Петра Порошенко “Про стан забезпечення енергетичної безпеки держави та невідкладні заходи щодо сталого проведення опалювального сезону 2014/15 року” своєчасним.
“Указ, в основному, об’єктивно справедливий – стосовно великих підприємств, державних підприємств, але до середнього та малого бізнесу він не може бути застосований. І що стосується фізичних осіб – він не може бути застосований, ні сьогодні, ні завтра. Скажіть, як можна переконати людину, щоб вона попередньо оплатила ненадані послуги, тобто інвестувала в енергетику? Немає ніяких гарантій, не тільки за кількість послуг, але і за їх якість. Ми на сьогодні не можемо переконати столичну владу, що усі прибори обліку якості повинен забезпечити постачальник. Виглядає так, що це не постачальник намагається переконатися, що його не обманює споживач, а навпаки – споживач захищається від постачальника”, – вважає Омельченко. Викликають сумніви у екс-мера і нові встановлені тарифи на комуналку.
“Коли Кабінет Міністрів затверджував у червні-липні тарифи на комунальні послуги, вони обговорювалися всенародно? Вони були прозорими? Вони були опубліковані в персі і написано “вступають в силу через 4-5 днів”. Під кого вони були розраховані? На 72% незаможних громадян? Під монополістів – “Київенерго”, “Київгаз”, “Київводоканал”, – заявив він.
У квітні цього року виконувач обов’язків президента, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав Закон України № 1198-VII “Про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення розрахунків за енергоносії)”. Якщо раніше споживачі перераховували гроші ЖЕКам, а ті вже розраховувалися з підприємствами-монополістами, які постачають тепло і воду, то тепер вони повинні перейти на роботу за прямими договорами.
“За господарським кодексом, якщо ви навіть не підписали договір на отримання послуги, але заплатили за неї, використовували світло чи гарячу воду, потім прийшли і заплатили – все, договір вважається укладеним в наявній формі. Далі жоден суд не скаже, що ви не укладали договір”, – пояснив Олександр Сергієнко з “Інституту міста”.
Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко закликає обережно ставитись до таких угод, оскільки Кабмін досі не затвердив типові угоди для монополістів та їх споживачів. Таким чином ті угоди, які пропонують підприємства-постачальники на своїх веб-сторінках є нелегітимними.
“Київський водоканал взагалі виставляє рахунки за послугу, якої немає у законодавстві”, – додав Кучеренко. “Не зрозумійте мене неправильно – я не закликаю до неплатежів. Але ж це все має бути нормально врегульовано”. – підкреслив він.
Механізм того, як буде стягуватись передоплата за енергоносії, не зміг пояснити жоден з експертів. Найбільш імовірним буде друк платіжок одразу за два місяці – бо що іще можна вигадати за десять днів до переходу на цю систему?
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас