Знову 25 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову 25

Казна та Політика
1005
У Нацбанку очікують зростання цін за підсумками року на 25%, що навіть вище цінового стрибка на початку попередньої економічної кризи в 2008 році. Зростання цін негативно впливає і на споживчі настрої громадян, і на ділову активність в країні. І хоча в наступному році експерти очікують помірний ріст цін – на 8-10%, інфляцію провокуватиме як подальше зростання енергетичних тарифів, так і подорожчання імпорту.
До кінця 2014 року інфляція в Україні може досягти 25%. Про це вчора попередила глава Нацбанку Валерія Гонтарєва. Раніше регулятор чекав зростання цін на 19%, проте, за даними Держстату, вже за підсумками жовтня споживчі ціни в Україні показували за останні 12 місяців темпи зростання на рівні 19%. «Зараз інфляція становить 20% і до кінця року прискориться до 25%», – спрогнозувала вона.
Міжнародні кредитори ще не встигли відреагувати на погіршення цінової динаміки. Всесвітній банк в жовтні спрогнозував річну інфляцію в Україні на рівні 19%. МВФ у вересні погіршив прогноз по інфляції з 16% також до 19%.
Кризове явище
Нинішня інфляція навіть перевищить ціновий стрибок 2008 року. У рік залучення України у світову фінансову кризу і подорожчання долара з 5,05 грн/$ до понад 8 грн/$ споживчі ціни зросли на 22,3%. Останній раз більш високі темпи зростання були ще в 2000-му (+ 25,8%).
У 2014 році, як і шість років тому, головною причиною інфляції стала девальвація гривні. З початку поточного року гривня ослабла до долара на 89% – з 7,99 грн до 15,15 грн. Валерія Гонтарєва говорила про 100-відсоткову девальвацію, оскільки кілька днів тому американська валюта коштувала 16 грн. Такий курсовий стрибок ще в лютому почав впливати на вартість імпортних товарів, а також вітчизняних товарів, в собівартості яких є імпортна складова.
Крім того, виросли енергетичні тарифи – на природний газ, електроенергію та тепло, а також ціна холодної та гарячої води. «Ми очікуємо, що споживча інфляція збереже тенденції до зростання в наступні місяці, зокрема, через сезонні чинники і подальший вплив девальвації гривні на ціни. На кінець року споживча інфляція може перевищити наш поточний прогноз в 21%», – розповідає головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
Негативні очікування
Піки зростання цін в поточному році припали на весну й осінь. У квітні-травні ціни росли на 3,3-3,8% на місяць, у вересні-жовтні – на 2,4-2,9%. У зв’язку з цим негативні споживчі очікування збереглися на високому рівні. За даними компанії GfK, в жовтні індекс споживчих настроїв склав 54,3 пункту, що на 0,5 пункту вище, ніж у вересні. При цьому індекс поточного особистого матеріального становища опустився до найнижчого з 2009 року рівня в 40,9 п., а індекс очікуваних змін виріс майже на 5 п. Населення з побоюванням очікувало результатів парламентських виборів, які визначать вектор розвитку економічної ситуації.
Очікування бізнесу також погіршуються. За даними щоквартального опитування Нацбанку, індекс ділових очікувань керівників українських підприємств знизився зі 101,5% в II кварталі до 93,2% в III-му. «Вперше з часів кризи 2008-2009 років респонденти очікують зниження всіх показників ділової активності своїх підприємств в наступні 12 місяців: скорочення інвестицій, зменшення обсягів реалізації виробленої продукції та чисельності працівників», – йдеться в звіті НБУ. «Я не думаю, що очікування бізнесу продовжать погіршуватися. Всі побоювання відбилися в курсі гривні, який на початку листопада досягав 16 грн/$. Зараз ми вже бачимо поступову ревальвацію. Але якщо інфляція збережеться на рівні 2,5% на місяць, ми зможемо спостерігати певні погіршення настроїв бізнесу: це буде свідченням того, що наша влада не вміють контролювати зростання цін», – вважає керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.
На прискорення інфляції Нацбанк був змушений реагувати підвищенням вартості своїх кредитів. З 13 листопада облікова ставка підвищена з 12,5% до 14% річних. «Погіршення ринкових очікувань і подальша девальвація гривні обумовлюють додатковий інфляційний тиск, який залишатиметься підвищеним і на початку наступного року», – пояснили своє рішення в Нацбанку.
Буде менше
Зростання цін продовжиться і наступного року, але вже меншими темпами. Підштовхувати ціни вгору буде відкладений ефект девальвації. Через другу хвилю знецінення гривні, що сталася в серпні-вересні, частина імпортерів призупинила ввезення товарів (цього року імпорт скоротився на 25%) в країну. Після розпродажу залишків на складах відновлення завозу в наступному році буде проходити за новими цінами: це стосується багатьох сегментів – від одягу до побутової техніки.
До того ж МВФ рекомендує продовжити підвищувати ціни на комунальні послуги для населення – навесні уряд обіцяв, що вони будуть рости приблизно на 50% в рік. «Україні слід підвищити тарифи в нафтогазовому секторі. Перші три квартали поточного року показують, що дефіцит бюджету країни становить 2%, а дефіцит «Нафтогазу» – в три рази більше, ніж дефіцит держбюджету. У такій складній ситуації уряд все одно зберігає низькі тарифи в галузі, що в підсумку призводить до корупції. Підвищення тарифів та реструктуризація «Нафтогазу» – це те, що повинна здійснити Україна», – вважає постійний представник МВФ в Україні Жером Ваше.
«У 2015 році ми очікуємо уповільнення росту цін до 8%», – прогнозує Олена Бєлан. Оцінка Світового банку вище – 10%. Стримати ріст цін повинно інфляційне таргетування, яке в наступному році повинен запустити Нацбанк. Ще в травні 2014-го йшлося про те, що контроль за цінами Нацбанк встановить протягом наступних 12 місяців. Однак в середині року Валерія Гонтарєва повідомила, що крайній термін виконання вимоги МВФ змінять з 12 до 18 місяців.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас