Збитки від переходу на систему передоплати за комуналку в Україні можуть перевищити вигоди, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки від переходу на систему передоплати за комуналку в Україні можуть перевищити вигоди, - експерт

Енергетика
3612
Введення передоплати за комунальні послуги може наробити більше шкоди, ніж користі, вважає директор “Інституту міста” Олександр Сергієнко.
“Якщо читати це рішення: передоплата – на енергоносії. Для населення це електрика і газ. Який сенс вводити передоплату на електрику, якщо я, як споживач, не знаю, скільки я використаю електрики в наступному місяці? Це буде якийсь норматив? Якщо я використаю менше, що далі? Я знову плачу за нормативом, чи я буду відмінусовувати по лічильнику? Це не такі великі гроші, щоб вимагати їх передоплату. Тим паче, що ми знаємо – перехід від однієї системи до іншої завжди болісний. Збитки від цього переходу можуть перевищити вигоди від цієї системи”, – переконаний експерт. Спірним залишається питання, чи торкнеться передоплата і рахунків за опалення.
“Якщо читати дослівно указ Президента, то про опалення там не йдеться. Йдеться про енергоносії, а не теплоносії – це не одне і те ж”, – пояснив Сергієнко. До того ж заборгованість по комунальним платежам не є високою – населення сплачує 96-98% платежів.
“Сенс передоплати такий – люди дадуть гроші “Київенерго”, той дасть “Укртрансгазу”, той дасть “Нафтогазу”, а той в свою чергу – Росії. Але підкреслю – позитивні ефекти від переходу з однієї системи на іншу можуть бути мізерними або взагалі відсутніми”, додав він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас