Міражі Шовкового шляху — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міражі Шовкового шляху

Особисті фінанси
936
У перших числах листопада ФБР оголосило про закриття чорного онлайн-ринку «Шовковий шлях 2.0» і арешт його власника – 26-річного Блейка Бентхолла (Blake Benthall). Операцію під назвою Onymous провели спільно американські та європейські правоохоронні органи. Бетхолл підозрюється в змові з метою незаконного обвгу наркотиків, хакерстві, торгівлі краденими ID і відмиванні грошей. Але нелегальна торгівля в глибинах інтернету не з Бетхолла почалася і не їм закінчиться.
Сайт під назвою «Шовковий шлях» (Silk Road) відкрився в лютому 2011 року. Він розташувався в надрах так званої «глибокої павутини» (deep web) – частини всесвітньої мережі, яка не індексується звичайними пошуковими системами. На сайти «глибокої павутини» не веде жодне гіперпосилання, по якому туди міг би проникнути пошуковий робот. Власником сайту значився Жахливий Пірат Робертс – персонаж роману американського письменника Вільяма Голдмана «Принцеса-наречена».
Всього два з половиною роки знадобилося «Шовковому шляху», щоб вийти в лідери інтернету за операціями з наркотиками, включаючи марихуану, метамфетаміни, героїн, кокаїн, ЛСД та багато інших. Обсяг угод з лютого 2011-го по липень 2013 склав, за підрахунками ФБР, 1,2 мільярда доларів, а комісійні з них – майже 80 мільйонів. Згідно з реєстраційними даними користувачів, 30 відсотків відвідувачів – громадяни США, далі за списком: Великобританія, Австралія, Німеччина, Канада, Швеція, Франція, Росія, Італія та Нідерланди. На сайті продавали також контрафактні сигарети, твори мистецтва, одяг, ювелірні вироби та фальшиві документи. Але саме наркотики забезпечували основний оборот – в березні 2013 року на них припадало 70 відсотків угод.
В принципі, нічого нового Пірат Робертс не винайшли. Він просто звів докупи три сучасні технології: торговельний інтернет-майданчик, Тор (The Onion Router, TOR) і біткоіни.
Пікселі не пахнуть
Самим своїм існуванням «Шовковий шлях» був зобов’язаний Тору – анонімною мережею віртуальних тунелів, яка шифрує трафік і приховує дані, пропускаючи їх через кілька випадкових проксі-серверів. Завдяки цій схемі неможливо було навіть з’ясувати, в якій країні знаходиться сервер з сайтом і звідки на нього приходять відвідувачі. Сайти, розташовані в підпросторі Тор, доступні тільки користувачам Тор – але будь-який користувач інтернету може завантажити і встановити відповідний браузер на свій комп’ютер.
Крім Тора, своїм успіхом «Шовковий шлях» зобов’язаний біткоінам. Це криптовалюта, не прив’язана до імен і місця, що існує незалежно від центробанків і урядів, яку, проте, можна обміняти на реальні гроші, хоча і не скрізь. Теоретично транзакції з біткоінами можна відстежити, але в поєднанні з Тором вони дійсно перетворюються в гроші, що не залишають слідів, принаймні у відкритому сегменті інтернету.
Ну і, нарешті, сама схема торгового майданчику, що діє за принципом добре знайомого eBay і зводить ризик обману з боку продавців до нуля, оскільки клієнти депонували аванс на рахунки «Шовкового шляху». Щоб справитися з однією з головних проблем – величезною волатильністю біткоіни, – ціни виставлялися в доларах.
Міражі Шовкового шляху
Джентльмен удачі в пошуках десятки
Сам Робертс теж не залишався в програші- йому йшли комісійні з кожної транзакції, зрозуміло, в біткоіни. Щодоби на комісіях він отримував по 20 тисяч доларів. Але, як стверджував Жахливий Пірат, головне для нього – ідеї, а не гроші.
Робертс, який вважає себе радикальним лібертаріанцем, оголосив своєю метою побудову анархічного суспільства в цифрових мережах куди не дотягнуться щупальця збирачів податків і спецслужб. Продаж наркотиків, як він пояснював, – побічний ефект подібної свободи, головне – контроль самих людей над потоками інформації та грошей, при якому держава втрачає звичну монополію на розподіл благ.
Наркоторгівля не перечила поглядам Робертса: якщо люди при здоровому розумі і твердій пам’яті, які усвідомлюють наслідки своїх дій, хочуть вживати наркотики, вони мають на це повне право. Сам Робертс, за власним зізнанням, не цурався подібних задоволень і був не проти перед сном викурити косяк. Але деякі товари Жахливий Пірат на ринок не допускав: дитячу порнографію, зброю масового знищення, вкрадені номери кредиток, замовлення на скоєння вбивств – товари, при придбанні або реалізації яких гарантовано страждав хтось третій, крім продавця або покупця.
Кінець піратського лігва
Пірат Робертс дбав про свою безпеку: журналістам, навіть таким відомим, як редактор американського Forbes Енді Грінберг, він давав інтерв’ю тільки через приватні повідомлення на «Шовковому шляху». Ніяких інтернет-месенджерів, телефонів і Skype.
Проте ФБР, АНБ та Управління по боротьбі з наркотиками (DEA) підбиралися до нього все ближче. Кільце стулялося поступово: в контакті з австралійцями одного за іншим брали дилерів, які торгували через сайт, а токійська біржа Mt.Gox незабаром зажадала ідентифікації особи всіх брокерів, які бажали обміняти гроші на біткоіни, що поставило під загрозу анонімність операцій з криптовалютою. Що трапляється з тими, хто не використовує біткоіни, показав приклад сайту Farmer’s Market, де операції здійснювалися за допомогою PayPal і Western Union. Для спецслужб відстежити транзакції – дитяча іграшка, і в результаті операції «Бомба Адама», проведеної Управлінням боротьби з наркотиками, в 2012 році сайт був закритий.
Міражі Шовкового шляху
Нарешті, прийшли і за Робертсом. 2 жовтня 2013 в Сан-Франциско був заарештований 29-річний американець Росс Вільям Ульбрихт (Ross William Ulbricht). Саме він, за даними ФБР і АНБ, переховувався під іменем казкового пірата. В інституті Ульбрихт спеціалізувався на сонячних батареях і нанотехнологіях, але потім кинув фізику, захопився економікою і філософією, повністю занурившись в либертарианство. Сусіди Робертса поняття не мали не тільки про його рід діяльності, але навіть про його ім’я.
Ульбріхта підвела власна необережність. У 2011 році, коли «Шовковий шлях» тільки починався, він при реєстрації на форумі, присвяченому біткоінам, залишив його рекламу і свою електронну адресу. Через пошту в ФБР вирахували його Google Plus, а подальше вже було справою техніки. Ульбрихт допустив ще кілька промашек, і спецслужби в підсумку визначили місцезнаходження сервера «Шовкового шляху», який, як з’ясувалося, розташовувався за кордоном. Тепер Россу загрожує довічне ув’язнення – він звинувачується в наркоторгівлі, хакерських атаках і змові з метою відмивання грошей. Винним Ульбрихт себе не визнає. Процес, на прохання його адвоката, відкладений до січня 2015 року.
При арешті Ульбріхта поліція отримала доступ до його комп’ютера і конфіскувала біткоіни, вартість яких за тодішнім курсом досягала 150 мільйонів доларів США. Частина вилучених у Ульбріхта біткоінів загальною вартістю в 18 мільйонів доларів була продана пізніше на онлайн-аукціоні. Цікаво, що всі біткоіни були викуплені венчурним капіталістом Тімом Дрейпером, ключовим інвестором компанії Vaurum (пізніше перейменованої в Mirror), що спеціалізується на операціях з криптовалютою. Інше знаходиться поки в розпорядженні Служби судових приставів США.
Після розгрому «Шовкового шляху» біткоін різко впав у ціні, але потім знову виріс. Його адепти вважають, що від знищення «Шовкового шляху» біткоін тільки виграє, так як буде менше асоціюватися з нелегальною активністю і приверне нових користувачів.
Анархія на чорному ринку
Але кінець «Шовкового шляху» не означає кінця нелегальній торгівлі. Навпаки, догляд монополіста дозволив розквітнути альтернативним майданчикам, які до того не могли конкурувати з найбільшим гравцем. Agora, BlackBank, C9, Evolution, Mr. Nice Guy, Pandora і The Pirate Market нарощували обсяги продажів, і далеко не всі з них сповідували принципи Пірата Робертса, що забороняв реалізацію дитячої порнографії та вкрадених даних кредиток.
Не минуло й півтора місяця після арешту Ульбріхта, як виник SilkRoad 2.0 з новими і більш досконалими механізмами захисту. Ті, хто запустив сайт, спробували зробити з нього символ свободи. «Шовковий шлях – це не торговельний майданчик, це глобальний бунт», – говорилося в опублікованому на сайті заяві. Хоча продажі йшли гірше, ніж на оригінальному «Шовковому шляху» – багато хто побоювався там торгувати, підозрюючи підставний проект ФБР, – версія 2.0 швидко вийшла в число лідерів.
Міражі Шовкового шляху
Зрештою агенти ФБР затримали і її засновника – Блейка Бентхолла. Його, як і Ульбріхта, підвела необережність – він зареєстрував сайт на електронну пошту, що містить власні ім’я та прізвище. Втім, судячи з тенденції, третій «Шовковий шлях» не за горами.
Опіумні війни: китайський реванш
Як і століття тому, одними з найуспішніших торговців на «Шовковому шляху» є китайці. Незважаючи на найсуворіші норми законодавства КНР – спійманим наркоторговцям загрожує страта, – вони утворюють цілі наркосиндикатуи і працюють з території як материкового Китаю, так і Гонконгу. На вибір покупцеві пропонуються колумбійський кокаїн, метамфетамін китайського виробництва, екологічно чиста марихуана з провінції Юньнань, пілюлі екстазі. Наприклад, всього за 20 доларів США можна придбати грам «солі для ванн» – синтетичного катинону. Продавець гарантує безкоштовну доставку в США, Нову Зеландію та ЄС, обіцяючи задіяти свої канали, щоб обійти податкові перевірки.
Для тих, кого не цікавлять наркотики, є безліч інших привабливих пропозицій. Наприклад, за 342 долари США можна купити університетський диплом китайського або гонконгського вузу, а підроблене водійське посвідчення гонконгського зразка обійдеться всього в 24 американських долара. Якщо посвідчення потрібно терміново, то висилається скан – достатнє свідчення ідентичності особистості в операціях з банківськими рахунками або договорами оренди. На місяць таких операцій виробляються тисячі, і що найголовніше – сотні і тисячі великих продавців з КНР вийшли на ринок вже після закриття «Шовкового шляху».
Поліція КНР, зрозуміло, не сидить склавши руки – з початку кампанії проти кіберзлочинності в 2011 році китайські правоохоронці затримали близько 30 тисяч осіб. Але в масштабах всього наркоринку це дуже мало. Уже не перший рік наркотики і права продаються на цілком легальних інтернет-аукціонах і роздрібних сайтах, яких в китайському сегменті інтернету незліченна безліч. Зазвичай товар виставляється під кодовим найменуванням, прекрасно зрозумілим і продавцеві, і покупцеві.
За статистикою, в системі міжнародної торгівлі наркотиками чорні ринки в інтернеті займають поки незначну частку. Але потенціал величезний: розвиток цифрових технологій і чергова хвиля глобалізації можуть повністю зруйнувати систему регулювання обігу наркотичних засобів, на створення якої знадобилися десятиліття. На один закритий чорний ринок припадає десять працюючих, онлайн-майданчики для наркоторгівлі плодяться як гриби після дощу. Боротьба з наркоторговцями в «глибокій павутині» вимагає абсолютно нових методів, але поки непомітно, щоб поліція і спецслужби могли на рівних змагатися з криптоділерами.
Олексій Купріянов
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас