Вчені довели схильність банківських службовців до шахрайства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені довели схильність банківських службовців до шахрайства

Кримінал
3608
Психологічний експеримент швейцарських і американських учених показав, що норми і цінності банківської культури сприяють шахрайським вчинкам. Результати дослідження представлені в журналі Nature.
Щоб виявити, наскільки робота в банку заохочує людей бути безчесними, вчені залучили в якості добровольців 128 співробітників великого міжнародного банку. Людей у випадковому порядку розбили на дві групи. Членів першої детально опитали про їхні професійні обов’язки. Членам другої, контрольної групи, ставили запитання загального характеру («Наскільки часто ви дивитеся телевізор?», наприклад).
Потім добровольцям запропонували підкидати монетку десять разів поспіль. Перед кожним кидком їм повідомляли, принесе грошовий приз орел чи решка. У контрольній групі повідомили про 51,6 відсотка виграшних кидків, а в експериментальній – про 58,2 відсотка. Як виявилося, чверть учасників експериментальної групи (тим, кому активно нагадували про їхні професії) зшахраювати. Такий ефект спостерігався тільки серед банківських службовців: аналогічний експеримент за участю представників інших професій не показав стрибка в безчесній поведінці.
Вчені розуміють отримані результати так: ділова культура банківської галузі неявно заохочує шахрайство (і це одна з причин, чому люди все менше довіряють банкам). Дослідники пропонують ввести в галузі аналог клятви Гіппократа, а також курси етики – щоб банківські службовці замислювалися про моральні наслідки своїх вчинків, а не тільки про прибуток.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас