Електронне адміністрування ПДВ може привести до втрати бізнесом 70 млрд грн - вважає Федерація роботодавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електронне адміністрування ПДВ може привести до втрати бізнесом 70 млрд грн - вважає Федерація роботодавців

Казна та Політика
3246
Впровадження електронного адміністрування ПДВ може привести до втрати бізнесом 70 млрд гривень протягом 2015 року. Про це заявили у Федерації роботодавців України.
Застереження щодо катастрофічних наслідків від введення з 1-го січня 2015 нової системи електронного адміністрування ПДВ Федерація роботодавців України виклала у зверненні до Президента України Петра Порошенка. У листі ФРУ закликає Главу держави ініціювати перенесення термінів введення ПДВ-рахунків мінімум на півроку, протягом яких слід радикально доопрацювати відповідні норми або взагалі відмовитися від них.
Запропонована урядом система електронного адміністрування ПДВ передбачає створення для кожного платника ПДВ спеціального рахунку у Державному казначействі України. При отриманні коштів від продажу товарів або послуг сума ПДВ одразу буде зараховуватися на рахунок підприємства-продавця в Держказначействі.
“Діюча зараз система адміністрування ПДВ передбачає перерахування суми податку до держбюджету за підсумками звітного періоду – місяця або кварталу. Тим самим підприємства мають можливість використовувати кошти, призначені для сплати податку на додану вартість, в поточної операційної діяльності. Нова система такої можливості не дає. Таким чином, впровадження системи електронного адміністрування ПДВ, за підрахунками експертів ФРУ, призведе до вилучення з обігових коштів підприємств не менше 20 млрд гривень”, – йдеться в повідомленні.
“Практики використання електронного адміністрування ПДВ немає в жодній країні світу. Платники податків можуть понести багатомільярдні збитки, які належить компенсувати шляхом банківського кредитування. Фактично, відбудеться експропріація державою податкового кредиту, сформованого за податковими накладними, виписаними до 1-го січня 2015 року, яка вимірюватиметься десятками мільярдів гривень”, – йдеться в зверненні ФРУ на ім’я Президента.
Вагомі втрати несуть і комерційні банки, які відчують відтік значних обсягів коштів з поточних рахунків підприємств. Крім того, значно зросте і сама процедура адміністрування податку на додану вартість. Занепокоєння ФРУ також викликає заборона на облік в обліку податкових накладних, виписаних до 1-го січня 2014 р загальна сума яких становить мінімум 50 млрд. гривень.
Таким чином, введення нової системи адміністрування ПДВ може привести до втрати бізнесом менше 70 млрд гривень протягом 2015 року.
У ФРУ також зазначають, що введення ПДВ-рахунків в запропонованому форматі докорінно змінить чинний порядок адміністрування, але не дасть відповіді на цілий ряд питань. Так, залишаються без відповіді питання про порядок відображення та обліку сум ПДВ у разі виписки розрахунку-коригування, відновлення податкового кредиту, а також перерахунку ПДВ, розподіленого між діяльністю, що оподатковується та ні. Не отримали відповідей на питання щодо порядку бюджетного відшкодування ПДВ, до якого застосовується процедура автоматичного відшкодування.
“Впровадження нової системи адміністрування ПДВ в запропонованому вигляді створює істотні ризики для стабілізації економічної ситуації в Україні. Тому ми підкреслюємо необхідність відкласти введення в дію нової системи мінімум на півроку для того, щоб бізнес і влада спільно знайшли оптимальний варіант”, – зазначив Голова Федерації роботодавців Україна Дмитро Фірташ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас