Надія не вмирає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надія не вмирає

Кредит&Депозит
1061
Намагаючись відновити платоспроможність, Міський комерційний банк залучив інвестора, ім’я якого, втім, поки не розголошується. До кінця I кварталу 2015-го новий власник обіцяє завести в установу 377 млн грн. Однак вкладники вважають, що цього буде недостатньо для розрахунку з ними.
Міський комерційний банк, що працює під брендом CityCommerceBank (CCB), оголосив про зміну власника. 100% акцій керуючої компанії GFM Group, якій належить CCB і страхова компанія «Гарант-Авто», були продані. У банку відмовилися повідомити ім’я нового власника, пообіцявши провести з ним прес-конференцію 28 листопада. Інформація про зміну власника відсутня в системах розкриття інформації Smida і Stockmarket, оскільки мова йде про зміну не акціонера банку, а «акціонерів» мажоритарного власника фінустанови.
GFM Group контролювалася Нурулісламом Аркаллаєвим (15%), Сергієм Троном (24,99%), Рейнісом Тумовсом (24,99%) і Майклом Ендрю Греєм (через компанію Apollus Services Limited; 24,99%).
Банк повідомив, що у нових власників є плани відновити діяльність CCB. Установа вже кілька місяців не повертає депозити вчасно. Щоб розрахуватися за боргами, власник минулої п’ятниці вже провів збори акціонерів, на яких було прийнято рішення збільшити капітал установи до кінця року на 217, 1 млн грн і ще на 160 млн грн в I кварталі 2015 року. Ці кошти будуть спрямовані на виплати вкладникам і стабілізацію роботи. Крім того, було вирішено змінити склад наглядової ради і ревізійної комісії. Місяць тому, 2 жовтня, був звільнений глава правління CCB Дмитро Грабовецький, виконуючим обов’язки голови був призначений Костянтин Рубцов.
Вкладники не вірять плану
CCB вже кілька місяців відчуває труднощі з поверненням депозитів. Влітку вкладники провели кілька мітингів під Нацбанком з вимогою ввести в установу тимчасову адміністрацію (див. «Депозити чекають повернення»). Однак тоді регулятор не пішов на такий крок, аргументуючи це тим, що банк виконує програму фінансового оздоровлення і власник надає свої кошти. У банку з 25 травня працював куратор. У будь-який момент НБУ міг прийняти рішення про визнання банку неплатоспроможним, що призвело б до введення тимчасової адміністрації.
За даними НБУ, на 1 жовтня CCB займав 41-е місце за розміром активів (3917000000 грн). Його роздрібний портфель депозитів становить 2,2 млрд грн, корпоративний – 484 млн грн.
Вкладники CCB незадоволені позицією Нацбанку в ситуації погіршення платоспроможності банку. «Представники вкладників ходили на зустріч в Нацбанк, там їм повідомили, що банк виконує всі нормативи, тому закривати його не будуть. 19-23 листопада НБУ закінчить проведення перевірки в банку, але нам сказали, що банк виконує всі зобов’язання. Хоча насправді мені спочатку обіцяли виплати по 15 тис. грн на день, але виплачували по 5 тис. грн, а потім виплати впали до 1 тис. грн і припинилися, – розповів вкладник Анатолій Князюк. – Уже три тижні ніхто взагалі не може отримати хоч якісь виплати з банку».
Клієнти CCB впевнені, що заявленої суми докапіталізації банку, яку планується направити на виплату прострочених депозитів, вистачить далеко не на всіх. «У мене і мого товариша у банку завис 1 млн грн. Я знаю ще кілька вкладників, у яких аналогічні суми. Тобто грошей, може, і вистачить, але тільки на Київ і не на всіх вкладників», – говорить один з заможних клієнтів CCB.
Проблеми з ліквідністю змусили CCB скоротити мережу. «На початку 2013 Сітікоммерц орендував у ПроФінБанка 8 відділень. Але через проблеми з оплатою оренди в поточному році він повернув відділення Профіну. Крім того, Профін викупив частину інших відділень CCB», – сказав співрозмовник FinMaidan, близькИЙ до банку.
НБУ не поспішає
Можливості нового інвестора з порятунку банку складно оцінити, поки не буде зрозуміло, хто він. Зберігається ймовірність, що угода є технічною, і насправді бенефіціарний власник банку не змінився. Раніше аналогічний план санації заявив одеський банк «Порто-Франко» – йому вдалося залучити нового інвестора, але Нацбанк відмовився чекати, поки той збільшить його капітал. І ввів в установу тимчасову адміністрацію. Крім того, НБУ неодноразово заявляв про те, що продовжить політику очищення ринку від неплатоспроможних банків. Єдина перешкода – необхідність компенсувати кошти вкладникам з ФГВФО. Цього року тимчасова адміністрація була введена вже в 26 банків.
В таких умовах клієнти повинні пильніше стежити за ситуацією в банках. «Зараз про захист своїх коштів в першу чергу повинні подбати самі клієнти. Перший спосіб – реакція на сигнали. Якщо установа має затримки в платежах або постійні збої, то це свідчить про проблеми усередині банку. Це має бути першим попередженням для клієнта, – говорить виконавчий директор напрямку корпоративного бізнесу та малого і середнього бізнесу Кредобанку Олександр Чумак. – Другий спосіб – диверсифікація ризику шляхом обслуговування в двох-трьох банках, один з яких повинен мати іноземний капітал. В умовах нестабільної економіки необхідно постійно моніторити відкриті джерела і сарафанне радіо від бізнес-партнерів».
Олена Губар
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас