На півночі Європи починається нова енергетична ера: Фінляндія і Естонія домовилися про будівництво терміналу СПГ на фінській території — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На півночі Європи починається нова енергетична ера: Фінляндія і Естонія домовилися про будівництво терміналу СПГ на фінській території

Енергетика
1121
Прем’єр-міністри Естонії Тааві Рийвас та Фінляндії Александер Стубб на зустрічі в Гельсінкі в понеділок домовилися про створення єдиного газового ринку і єдиної газової інфраструктури до 2019 року.
Як повідомили в прес-службі уряду Естонії, до цього терміну передбачається побудувати на території Фінляндії регіональний термінал скрапленого природного газу (СПГ), для чого Фінляндії належить до 2016 року подати в Європейську комісію клопотання про підтримку фінансування.
“Сьогоднішня угода означає, що до 2019 року наша енергетична залежність в частині газу буде вирішена, і ми зможемо в разі потреби закуповувати його в усьому світі”, – підкреслив Т.Рийвас.
Сторони домовилися, що будуть клопотати про інвестиції з боку Європейського союзу. У разі необхідності, Естонія може приступити до будівництва терміналу меншої потужності СПГ і на своїй території.
Спільним проектом обох країн стане будівництво естонсько-фінського газопроводу Balticconnector по дну Фінської затоки. Будівництво газопроводу передбачається почати з боку Естонії.
У жовтні Європейська комісія рекомендувала Естонії для диверсифікації поставок газу прокласти естонсько-фінський підводний газопровід Balticconnector і побудувати Балтійський термінал СПГ. Balticconnector оцінюється більш ніж в 110 млн євро.
В даний час газові мережі Естонії з’єднані з мережами Росії та Латвії, інших зв’язків з газовим ринком Європейського Союзу у Естонії немає. Естонія імпортує газ тільки у ВАТ “Газпром”.
За матеріалами:
Інтерфакс
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас