Кабмін повторно легалізував монополію «Нафтогазу» над імпортом та постачанням природного газу в Україну - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін повторно легалізував монополію «Нафтогазу» над імпортом та постачанням природного газу в Україну - думка

Енергетика
386
Кабінет міністрів повторно легалізував монополію державної компанії «Нафтогаз України» над імпортом та постачанням природного газу в країну, не надавши належного роз’яснення причин такого згубного втручання в ринок, говориться в повідомленні секретаріату Європейського енергетичного співтовариства.
У листі, направленому сьогодні прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку, глава секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янеш Копач дав зрозуміти, що дана Постанова викликає серйозні побоювання у Європейського енергетичного співтовариства з точки зору його відповідності Договору про енергетичне співтовариство. Кабінету міністрів запропоновано надати в Секретаріат пояснення щодо вжитих заходів не пізніше 20 листопада 2014.
«Ми були здивовані цим непрозорим і невмотивованим рішенням. Лібералізація і створення відкритого газового ринку є одними з основоположних принципів Енергетичного співтовариства. Незважаючи на тимчасовий характер постанови, вона має прямо протилежний ефект і посилає поганий сигнал в плані ринкових реформ. Україна повинна зрозуміти, що домогтися свого законного бажання убезпечити свої поставки вона зможе тільки з допомогою пропорційних цій меті, а не в зворотному напрямку по реформуванню, що вже вживалися в минулому», – каже Янеш Копач.
Нагадаємо, в п’ятницю, 14 листопада, сім найбільших незалежних газодобувних компаній звернулися до Окружного Адміністративного суду Києва з колективним позовом проти Кабінету Міністрів та НАК «Нафтогаз України» про визнання незаконними постанови Кабміну №596 і №599. Цими документами уряд радикально змінив правила роботи газового ринку, монополізувавши його і відсторонивши від продажів промисловим споживачам все приватні газовидобувні компанії України.
Як стверджується в судовому позові приватних газодобувних компаній, приймаючи постанови, Кабмін перевищив свої повноваження і здійснив незаконне вторгнення в діяльність компаній. Таким чином, уряд порушив ст.6 Господарського Кодексу України, яка забороняє будь-яке втручання органів державної влади та органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у господарські відносини. Крім цього, уряд пішов на порушення і інших Законів, що регулюють роботу приватних компаній – Цивільного Кодексу, Господарського Кодексу, Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», Закону України «Про нафту і газ», Кодексу України про надра, Закону України «Про захист економічної конкуренції», Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а також положень Договору до Енергетичної Хартії та Договору про заснування Енергетичного Співтовариства.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас