Борги за курсом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги за курсом

Кредит&Депозит
1044
Банки навіть в умовах загрози зростання неплатежів за валютними кредитами не готові за власним бажанням брати на себе частину збитку від конвертації валютних кредитів у гривневі. Поки парламент не прийняв закон про конвертацію іпотечних позик, тільки декілька установ пропонують своїм клієнтам переведення боргу за курсом від 8-10 грн/$ і вище.
Валютна проблема
Чергова хвиля девальвації гривні і збільшення ризику неплатежів з боку валютних позичальників змушують банки активніше переглядати умови за такими кредитами. Деякі з установ вирішили не чекати прийняття закону про конвертацію валютних позик в гривню і почали проводити реструктуризацію за своїми правилами.
В липні парламент прийняв в першому читанні законопроект № 4185а-2 депутата Руслана Князевича. Документ передбачає реструктуризацію кредитів, узятих на покупку житла або майнових прав на житло для власного проживання позичальника і його сім’ї, яке знаходиться в заставі. Непогашена сума за кредитом на початок року повинна була становити до 1 млн грн, а позичальник – не мати прострочень або своєчасно їх погасити до моменту конвертації. Переклад позик повинен був здійснюватися за офіційним курсом на день проведення реструктуризації – на той момент він становив 11,84 грн/$. Кредитну ставку після реструктуризації обіцяли зберегти. Однак у другому читанні цей закон не був прийнятий. У наступні чотири місяці долар подорожчав на 3,6 грн – курс становить 15,41 грн/$.
У Нацбанку також розраховують на вирішення цього питання. «Я вже просто мрію, щоб парламент прийняв законопроект Князевича», – заявляла глава НБУ Валерія Гонтарєва. НБУ раніше оцінював кількість іпотечних кредитних договорів в іноземній валюті в 87 тис. Середня вартість цих кредитів становила $45,5 тис.
Примарний курс
За ринковим курсом багато банків готові провести конвертацію валютних кредитів, а ось за пільговим – тільки деякі з них. «Ми пропонуємо нашим валютним позичальникам конвертацію частини боргу за курсом 7,99 грн/$ під 13%, залишку – за поточномим курсом, але під 1% річних. Процентні ставки фіксовані, і можуть змінюватися лише у разі порушення позичальником умов реструктуризації, – розповідає начальник управління розробки продуктів Укрсоцбанку Ольга Шостак. – Ми також пропонуємо опцію за одноразовим зниженням процентної ставки без конвертації, зниження ставки при значних дострокових погашеннях. При використанні будь-якої опції можлива пролонгація кредиту». Втім, один з позичальників Укрсоцбанку розповів FinMaidan, що йому кредитний менеджер запропонував конвертацію валютного кредиту в гривневий з відсотковою ставкою в 30% річних.
Для інших банків оптимальним є курс 10 грн/$. Такий курс використовував банк «Надра» в рамках програми «Кредитна лояльність». «Щодня до відділень банку звертаються понад 250 осіб, які бажають погасити свою заборгованість за пільговим курсом. І кількість таких клієнтів постійно зростає. Це свідчить про те, що валютні позичальники дійсно високо оцінили ті умови, які ми для них створюємо», – каже директор з управління ризиками банку «Надра» Олена Домуз. Протягом першого місяця дії програми її умовами скористалися більше 2 тис. позичальників, які погасили кредитну заборгованість на 60 млн грн.
Фідобанк використовує для конвертації курс 9,99 грн/$. «Ми ще наприкінці квітня запропонували для своїх роздрібних позичальників спеціальні умови конвертації валютних кредитів у національну валюту за зниженим курсом. При цьому банк використовує індивідуальний підхід до кожного клієнта: пропонує різні умови залежно від ситуації клієнта та з урахуванням інших ризик-параметрів. Фінансові радники банку стежать за платіжною дисципліною клієнта, проводять моніторинг його фінансового стану. І в разі якщо радник бачить потенційні проблеми в частині обслуговування кредиту, він превентивно пропонує клієнту реструктуризацію, – розповідає директор з продажу роздрібного бізнесу Фідобанк Дмитро Гавриков. Ставка за такими позиками встановлюється на рівні до 20% річних.
Поточна пропозиція
Інші банки не готові пропонувати своїм клієнтам «дешевий» долар. Конвертація за нинішньою ціною валюти хоч і захищає його від нових курсових коливань, але в будь-якому випадку збільшує суму гривневого боргу. «Така реструктуризація виконується за поточним курсом безготівкової валюти. Ставка за новим кредитом встановлюється на рівні 20-23% річних», – каже начальник управління роздрібного та малого бізнесу Індустріалбанку Сергій Романенко. Конвертація кредиту займає близько місяця, тому складно розрахувати, за яким курсом вам в результаті проведуть конвертацію, навіть якщо ви звернетеся в банк «завтра».
Позичальники, що входять до громадського руху «Кредитний майдан», кажуть, що банки неохоче йдуть їм назустріч. Один з них розповів FinMaidan, що ОТП Банк практично відразу «закрив» програму реструктуризації – мало хто з клієнтів встиг нею скористатися. Також позичальники скаржаться на те, що законопроект Князевича «стосується тільки невеликої частини боржників». «Ми побоюємося, що після прийняття цього закону банки скористаються тим, що мораторій на вилучення застав перестане діяти, і будуть нас виселяти з квартир», – сказав один з них. Щоб про проблему позичальників не забували, сьогодні вони планують провести черговий мітинг під НБУ.
Олена Губар, Руслан Чорний
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас