Акціонерне товариство на базі «Укрзалізниці» буде на 100% державним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Акціонерне товариство на базі «Укрзалізниці» буде на 100% державним

Казна та Політика
304
100% акцій публічного акціонерного товариства “Українська залізниця”, яке створюється в рамках реформи залізничної галузі на базі Державної адміністрації залізничного транспорту («Укрзалізниця»), буде належати державі.
Про це сказано в проекті статуту створюваного публічного акціонерного товариства, розміщеному на офіційному сайті «Укрзалізниці».
«Товариство утворено як публічне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого закріплюються в державній власності, на базі Державної адміністрації залізничного транспорту України, а також підприємств, установ та організацій залізничного транспорту загального користування, які реорганізовані шляхом злиття», – сказано в документі.
Виконуючий обов’язки глави «Укрзалізниці» Максим Бланк на своїй сторінці в Facebook запросив громадськість до публічного обговорення проекту статуту нового акціонерного товариства.
Згідно з проектом статуту, засновником і єдиним акціонером АТ є держава в особі Кабінету міністрів України.
У документі не вказано розмір статутного капіталу, оскільки зведеного акту про оцінку майна та майнових прав «Укрзалізниці» поки ще немає, тому що Антимонопольний комітет “пригальмував” процес відбору незалежного оцінювача активів відомства.
Статутний капітал після формування в повному обсязі може бути збільшений за рішенням вищого органу товариства шляхом підвищення номінальної вартості акцій або розміщення додаткових акцій існуючої номінальної вартості. Акціонерна компанія має право збільшувати статутний капітал після реєстрації звітів про результати розміщення всіх попередніх випусків акцій.
«Збільшення статутного капіталу для покриття збитків не допускається, а зменшення статутного капіталу допускається після повідомлення про це всіх його кредиторів у порядку, встановленому законодавством, і яке здійснюється за рішенням вищого органу товариства шляхом зменшення номінальної вартості акцій», – сказано в документі.
Проект статуту АТ «Українська залізниця» передбачає створення органів товариства, а також апарат управління ім. Зокрема, органами товариства є: вищий орган товариства в особі засновника і єдиного акціонера – Кабміну, який виконує функції загальних зборів акціонерів; наглядова рада; правління товариства; ревізійна комісія.
Зокрема, наглядова рада буде складатися з дев’яти осіб, термін її повноважень складе 3 роки, а 5 членів ревізійної комісії будуть здійснювати перевірку фінансово-господарської діяльності АТ, термін повноважень яких також складе 3 роки.
Крім того, в документі зазначається, що товариство не відповідає за зобов’язаннями юридичних осіб, засновником, співзасновником або учасником яких вона є, а вони, в свою чергу, – не відповідають за зобов’язаннями товариства, крім випадків, передбачених законодавством України або договором.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас