Без вливань в економіку Україну чекає дефолт - The Economist — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без вливань в економіку Україну чекає дефолт - The Economist

Кредит&Депозит
3408
Україна стала ще біднішою відтоді, як розпався Радянський Союз. Війна на Сході посилила її економічні проблеми.
Україна процвітатиме лише тоді, коли приватні інвестори ризикнуть вкласти в її економіку. Країна потребує великих інвестиції в інфраструктуру, особливо в “понівечену війною” східну частину країни. МВФ не може забезпечити всього цього, адже йдеться про короткостроковому фінансуванні. Інші потенційні благодійники, такі як Америка та ЄС, зволікають в цьому питанні. Про це пише The Economist.
Як зазначає видання, економічні проблеми в Україні наростають давно. Країна збідніла за два десятиліття, перебуваючи під владою корупціонерів, на 20% в порівнянні з тим економічним станом, у якому вона перебувала після розпаду Радянського Союзу.
“Війна в Донецьку і Луганську ускладнила ситуацію в економіці”, – йдеться у публікації.
Україна втрачає кошти, які мали б піти на оплату боргів. В обмін на підтримку МВФ вимагає “капітального ремонту” української економіки. Уряд України “затягує паски”. Масштаб сьогоднішніх скорочень витрат і зростання цін, швидше за все, знижує попит в економіці, яка вже на спаді. “Програми жорсткої економії, як правило, призводять до політичної нестабільності, просто подивіться на Грецію. Україна набагато бідніша, і вона “наповнена” постраждалими на війні чоловіками, які повернулися з фронту”, – йдеться в статті.
Видання зазначає, що зараз енергетичний сектор України дуже потребує інвестицій. “Якщо б країна була такою ж енергоефективною, як в середньому країни ЄС, то, ймовірно, це допомогло б уникнути такої залежності від імпорту газу з Росії”, – сказано в статті. Крім того, мало б сенс інвестувати у видобуток газу в Україні.
“Якщо він (президент України Петро Порошенко – ред.) і його західні союзники не почнуть фокусуватися на заходах із стимулювання економіки, дефолт виявиться неминучим”, – стверджує автор.
В НБУ підрахували, що відтік депозитів населення в національній валюті склав 16,8 млрд гривень. У Нацбанку підрахували, що інфляція в Україні підвищилася до 19,8% (жовтень) порівняно з 0,5% до січня 2014 року. При цьому девальвація гривні за аналогічний період становила 58,9%.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас