Обвал цін на нафту повністю змінить картину в галузі СПГ - Financial Times — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обвал цін на нафту повністю змінить картину в галузі СПГ - Financial Times

Енергетика
1281
Різке зниження цін на нафту, що спостерігалося в останні місяці, може змінити ситуацію у виробництві скрапленого природного газу (СПГ), що є одним з найважливіших енергоносіїв для країн Азії і потенційною альтернативою російським поставкам газу в Європі, пише Financial Times.
Обвал вартості нафти приблизно на 30% з червневих піків важливий для ринку СПГ тим, що багато азіатських покупців укладають контракти на його поставку із прив’язкою до особливого індексу цін на нафту, відому як “японський нафтовий коктейль” (Japanese Crude Cocktail, JCC). До початку 2015 це падіння має знайти своє відображення в контрактних цінах на скраплений газ.
Найбільшими покупцями СПГ у світі є Японія, Південна Корея і Китай.
Подальше зниження цін на газ за азіатськими та іншими договорами може мати кілька значущих наслідків. По-перше, воно призведе до зменшення тарифів для споживачів, хоча в Японії цей ефект буде “змазаний” через ослаблення курсу ієни. По-друге, покупці газу, ще недавно рвалися змінити систему прив’язки до нафтових цін, можуть переглянути це рішення. І, нарешті, по-третє, низькі ціни на газ в Азії поставлять під питання рентабельність нових ЗПГ-проектів в Австралії та США, які за оцінками Wood Mackenzie, займуть відповідно перше і третє місце з експорту скрапленого газу до 2020 року. Якщо нафта залишиться на поточному рівні або продовжить падіння, дискусії про доцільність таких процесів посиляться.
За даними Platts, індекс цін на СПГ в країнах Східної Азії Japan Korea Marker на цьому тижні перебував на рівні $11,1 за 1 млн британських теплових одиниць (BTU), що означає падіння приблизно на 8% з середини червня. Нафта еталонної марки Brent у четвер опустилася нижче $80 за барель у порівнянні з червневими $115 за барель.
“Brent котиться по похилій. Через те, як працює формула, таке падіння призведе до істотного зниження японських цін, і це матиме неабиякий вплив на ринки СПГ в Азії”, – заявив незалежний консультант з енергетики із США Джим Дженсен.
Президент японської генкомпанії Tokyo Electric Power (TEPCO) Наомі Хиросе очікує, що падіння цін на нафту через 5-6 місяців зменшить закупівельні ціни СПГ для компанії.
При Brent в $80 за барель ціни на СПГ за азіатськими контрактами з прив’язкою до нафти практично рівні цінам на основному газовому терміналі в США, що змусить виробників переглянути ряд експортних проектів в Штатах, вважають експерти. За словами Тоні Рігена з Tri-Zen International, “в 2012 році різниця між двома формулами становила $7 за 1 млн BTU, і спостерігався сплеск інтересу до забезпечення поставок“дешевого“СПГ, а тепер, коли ця різниця менше $2, інтерес в США слабшає “.
Однак самі потенційні експортери намагаються тримати обличчя. Sempra Energy, яка планує СПГ-проект на $10 млрд в Луїзіані разом з французькою GDF Suez і японськими торговими будинками Mitsubishi і Mitsui, переконана, що покупцям як і раніше потрібні “стабільність і безперервність” поставок з США.
“І ми зовсім не помічаємо зниження цього інтересу, хоча бачимо, що ціни на нафту в останні кілька днів падають”, – заявив президент Sempra Марк Снелл.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас