Плюси і мінуси української девальвації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плюси і мінуси української девальвації

Валюта
8662
Увага українців знову прикута до валютного ринку, де в листопаді гривня не перестає бити все нові рекорди. І хоча девальвація для економіки, як явище, несе багато негативу, експерти, опитані “Сегодня.ua” стверджують, що і в кінці цього темного тунелю є світло, правда щоб дійти до нього в уряду є близько півроку і необхідно терміново проводити реформи.
Темна сторона прірви
Стрімке знецінення гривні і той факт, що НБУ знову відпустив її у вільне плавання, за словами експертів, має такі негативні наслідки. Багато з них, втім, зрозумілі пересічним українцям і так, адже вони відбиваються і на доходах, і на заощадженнях, і на цінах в магазинах:
1. Зниження рівня доходів і рівня життя населення.
2. Знецінення частини заощаджень населення, зроблених в гривнях.
3. Скорочення імпорту, адже імпортери не знають за якою ціною завозити, а населення не готове купувати імпортні товари, які подорожчали, при тому, що доходи фактично залишилися на колишньому рівні.
4. Погіршення якості банківського портфеля і зростання обсягу “поганих” і проблемних активів
5. Збільшення паніки серед вкладників банків.
6. Можливість серії корпоративних дефолтів українських позичальників, яким буде складніше обслуговувати взяті раніше за межами країни зобов’язання.
7. Погіршення стану НАК “Нафтогазу” і необхідність негайного перегляду тарифів.
“Падіння вартості гривні сприяє відтоку депозитів, що погіршує стан банківського сектору, а значить, створює загрозу подальшого закриття банків. Також стрімко падає довіра населення до гривні, що провокує купівлі іноземної валюти. І, звичайно ж, девальвація позначається на збільшенні інфляційного тиску, що, в умовах падіння реальної купівельної спроможності населення, негативно позначається на внутрішньому попиті”, – коментує Марія Сальникова, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
“Люфт” на півроку
Але є в бочці дьогтю і ложка меду. Від девальвації, на думку експертів, можна мати і певну вигоду:
1. У виграші залишилася та, хай і невелика, частина українців, яка встигла поміняти валюту і отримала вигоду від стрибка її вартості.
2. У держави з’явилася можливість зберегти золотовалютні резерви. Так, за словами директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Олега Устенка, якби курс і далі тримали адміністративними методами, резервів вистачило б лише на 3-4 місяці: “Згідно зі статистикою НБУ за минулий місяць резерви зменшилися на 3 млрд доларів. Частина грошей була продана НАК “Нафтогазу”, друга половина пішла на задоволення попиту на міжбанківському валютному ринку. Це був шлях в нікуди. Наш обсяг золотовалютних резервів дозволяв існувати ще 3-4 місяці на старому курсі. На більше просто не вистачило б”, – коментує експерт.
3. З’явилася можливість продовжити співпрацю з МВФ та іншими міжнародними фінансовими інституціями (відхід від фіксованого курсу спочатку був вимогою МВФ)
4. Можливе поліпшення бюджету країни в короткостроковому періоді, більшою мірою за рахунок підвищення конкурентоспроможності товарів вітчизняного виробництва на внутрішньому ринку порівняно з імпортними. “Проте в результаті такого заміщення в підсумку можуть постраждати підприємства, які закуповують імпорт для свого виробництва”, – додає Ганна Іваницька, прес-секретар Рейтингового агентства IBI-Rating.
5. З’явилася можливість побороти “тіньовий ринок” (або принаймні скоротити його обсяги і темпи зростання).
Крім того, на думку Олега Устенка, в уряду з’являється “люфт” у півроку для маневрів, щоб почати економічні реформи, показати якийсь результат і спробувати залучити валюту в країну.
З цією думкою згоден і директор Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. Експерт вважає, що стабілізувати ситуацію і забезпечити надходження валюти в країни можна, однак для цього бізнесу потрібні гарантії недоторканності активів і стабільність валютного ринку: “Для того щоб нарощувався обсяг виробництва і гроші виходили з тіні і з офшорів потрібна стабільність. Поки не буде стабільного курсу протягом півроку і гарантій недоторканності активів бізнес повертати гроші ні з тіні, ні з офшорів не буде. Якщо новий уряд гарантує, що переділу власності та перегляду умов приватизації не буде – ми побачимо приплив валюти з офшорів. Це буде класифікуватися, як прямі інвестиції, але сума може бути дуже велика – не один десяток мільярдів доларів”, – каже Охріменко.
До 20 грн/долар курс може і не опуститися
Як відомо, на останній зустрічі Нацбанку з представниками 40 найбільших банків, яка відбулася 3 листопада, учасники домовилися про утримання курсу на позначці 15-16 грн/долар. Експерти вважають, що в такому діапазоні курс і може зафіксуватися, при цьому пропозиції на чорному ринку залишаться вже за традицією на 1-1,5 грн вище. “Враховуючи економічно обґрунтовану вартість нацвалюти на сьогоднішній день, варто сподіватися, що так і буде. Подолання психологічного бар’єру в 19 грн/дол. США поки повірити дуже важко”, – резюмує Ганна Іваницька.
Олександр Харько
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас