НБУ вирішив удосконалити процедуру щоденних аукціонів: "курс визначатиметься з урахуванням функції нормального розподілу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ вирішив удосконалити процедуру щоденних аукціонів: "курс визначатиметься з урахуванням функції нормального розподілу"

Валюта
4263
Національний банк України (НБУ) вирішив змінити процедуру щоденних аукціонів, перейшовши до задоволення заявок нижче середньозваженого курсу, повідомив НБУ на сторінці в мережі Facebook.
НБУ планує вдосконалити процедуру щоденних аукціонів, на яких середньозважений курс буде визначатися з урахуванням функції нормального розподілу. Заявки банків задовольнятимуться, починаючи з тих, хто запропонував курс покупки на рівні середньозваженого курсу і нижче”, – вказується в повідомленні.
За оцінкою НБУ, таке рішення дозволить продемонструвати учасникам ринку не найвищі цінові пропозиції, а реальний обмінний курс гривні.
Як повідомлялося, діючими правилами передбачається, що НБУ встановлює розмір максимального відхилення курсів заявок банків від середньозваженого курсу, при якому відповідні спекулятивні заявки допускаються до продажу валюти на аукціоні.
У повідомленні НБУ також відзначається, що за результатами проведеного у вівторок аукціону середньозважений курс гривні склав 15,8817 грн/$ 1, курс відсікання – 15,7525 грн/$ 1.
“Такий рівень курсу показує, що зростання котирувань сповільнилося і залишається на рівні, який вчора обговорювався на нараді з керівниками крупних банків”, – наголошується в повідомленні з посиланням на главу НБУ Валерію Гонтарєву.
При цьому НБУ нагадує, що в ході наради з банками в понеділок досягнуто консенсусу: рівноважний стан курсу, на якому можна зупинитися, знаходиться в “коридорі” між 15 грн/$ 1 і 16 грн/$ 1.
“Пошук рівноваги поки триває. Адже ринок ще може мати деякі сплески, враховуючи те, що валютні надходження у банківську систему надходять нерівномірно, а глибинний форексний ринок і інститут маркет-мейкерів остаточно ще не побудовані”, – наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас