Долар до кінця року коштуватиме менше 14 гривень - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар до кінця року коштуватиме менше 14 гривень - експерт

Валюта
17698
Економічний експерт Олександр Жолудь розповів про ситуацію на валютних ринках України. На його думку, до кінця року курс опуститься нижче 14 гривень за долар.
“Найближчими днями, швидше за все, будемо спостерігати додаткове підвищення курсу, що буде викликано панікою, але до кінця року курс буде трохи нижче 14-ти гривень (за долар – ред.). Тобто, навіть протягом минулого місяця курс на чорному ринку опускався приблизно до 13.70 – 13.50. Відповідно, коли пройде хвиля паніки, досить реальним є отримання курсу менш ніж 14 гривень за долар”, – пояснив фахівець.
На його думку, стабілізація курсу в жовтні частково пов’язана з політичною ситуацією в державі.
“Перед виборами штучно утримували курс саме тому, що у нас населення негативно сприймає коливання курсу. Передчасно відпущений курс міг би відбитися на розподілі голосів, тому чинна влада його утримувала, поки вимагалося. Це, звісно, некоректна політика”, – підкреслив експерт.
Жолудь вважає, що для нормалізації курсу зараз треба створити більш глибокий валютний ринок, тобто збільшити обсяг валюти на міжбанку.
“Тобто одна з найбільших проблем, яка може викликати значні перепади курсу протягом дня, – це незначні обсяги валюти на міжбанку. Їх потрібно наростити. Один з варіантів – більш активне просування ідей продажу ф’ючерсних контрактів на валюту. Відповідно, це збільшить кількість операцій і зменшить вагу кожної окремої домовленості, яка може тягнути курс в ту чи іншу сторону”, – сказав експерт.
На думку О.Жолудя, для вкладників вже пізно забирати і переводити валюту. Курс до кінця року буде менше, ніж він є зараз. Депозити краще не забирати.
Експерт також прокоментував нещодавню заяву НБУ про обмеження готівкових розрахунків до 1000 євро. На його думку, лімітування готівкових розрахунків, – це спроба зміцнити банківську сферу.
“Безготівкова форма розрахунків йде через банк. Відповідно, лімітування готівкових операцій не дозволить населенню так активно забирати гроші з депозитів. З початку року люди постійно забирають власні кошти з банків, що ставить під загрозу стабільність банківської системи. Зараз НБУ хоче, щоб вкладники повернули частину коштів і цим стабілізували систему”, – пояснив експерт.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас