Український бізнес тікає від проблем за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український бізнес тікає від проблем за кордон

Особисті фінанси
4283
Українські бізнесмени тепер шукають пристановища за кордоном і заради цього навіть оформляють там посвідку на проживання. В основному віддають перевагу Польщі, країнам Балтії, Чехії – туди легше оформити документи. Кажуть, що покидати Батьківщину їм хоч і шкода, але особливих перспектив тут просто не бачать.
Не хочуть збанкрутувати
«Зараз у юристів просто величезна кількість заявок на оформлення візи та дозволи на проживання, – розповідає юрист Ростислав Кравець. – Бізнес більше не бачить себе в Україні – до цього призвели непродумана податкова політика і незбалансована політика НБУ. Найчастіше їдуть у Чехію, Польщу, Німеччину і Америку. У цих країнах сприятлива атмосфера для бізнесу, і вони відкриті. Також часто їдуть в Литву і Латвію, правда, зараз і в Литві з роботою туго. У багатьох країнах для отримання громадянства достатньо відносно невеликого внеску або відкриття фірми. 200-300 тисяч доларів для серйозного бізнесмена – невеликі гроші».
Куди їдуть
«Обираю між Польщею і Литвою, – розповідає нам один столичний бізнесмен, який в цілях безпеки попросив не називати його імені. – Але виїжджати буду сто відсотків, тут мені точно життя не буде». За його словами, вирішальним стало те, що нещодавно невідомі підпалили його офіс. «Не знаю, в чому причина, – ділиться бізнесмен. – Може, хтось із конкурентів хоче так віджати мій бізнес, може, хтось думає, що я з регіоналами».
Киянин Микола Ч. зумів позбутися свого ресторану і зараз вже відкрив заклад у Німеччині. «У мене є вид на проживання. Я давно придивлявся до цієї країни, а навесні просто взяв і рвонув. Діти вчаться там вже, я, правда, приїжджаю в Україну, стежу за рештою бізнесом, як тільки вийде – продам і його. Тут все, з одного боку, простіше, а з іншого – складніше. У співробітників мого нового німецького ресторану так багато прав, що я звільнити нікого навіть не можу, відразу до профспілки поскаржаться», – розповідає бізнесмен.
Виїхати дорого і складно
Найшвидший і часто реальний спосіб перевести бізнес і поміняти громадянство – бізнес-імміграція. Для неї в різних країнах необхідні різні суми коштів і висуваються різні вимоги. «Зареєструвати бізнес за кордоном просто – справа одного дня. Але в усьому світі ринок бізнесу вже поділений, – пояснює юрист Олексій Святогор. – Тому відразу успішно зайти в нього складно. Тим більше іноземці зараз недовірливо ставляться до приїжджих з України». Найперспективнішими для розвитку бізнесу експерти називають країни Прибалтики, Словаччини, Хорватії, Польщі. Там ще є ніші, які можуть зайняти наші бізнесмени, і умови лояльні.
«Друзі живуть у Словаччині, у них готель. Окупили його за п’ять років. Кажуть, на продаж виставили сусідній. Просять небагато – 200 тис. євро. Це в чотири рази дешевше, ніж мій будинок, який я недавно продав, і в п’ять разів вище мінімальних вимог і витрат для отримання посвідки на проживання, яке потім можна поміняти на громадянство», – розповідає власник агентства нерухомості, що зібрався їхати.
Раніше вже повідомлялося, що українці стали частіше прагнути виїхати жити за кордон. Причому їдуть як студенти, так і представники великого і середнього бізнесу.
Водночас, в третьому кварталі 2014 в столиці України було введено лише 5,3 тис. кв. м якісних офісних площ, що в 3,8 разів поступається показнику аналогічного періоду минулого року.
Юліана Скібіцька
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас