В Україні використали “африканську модель” із курсом валюти для обраних - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні використали “африканську модель” із курсом валюти для обраних - експерт

Валюта
11047
В Україні була застосована модель із трьома різними курсами, яка раніше діяла в трьох-чотирьох країнах Африки протягом доволі довгого часу. Про це розповів екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.
“Місяць тому Національний банк перейшов до політики фіксованого курсу, але для групи банків. Цей курс 12,95 грн./$ діяв для 60-65 банків. Далі ці банки мали можливість через різні механізми продавати валюту іншим банкам по середньому курсу 13,5-13,6 грн. /$. Це був другий курс рівноваги на Міжбанку. І був третій курс рівноваги на вулиці, тобто курс тіньового ринку. На вулиці він коливався від 14-14,5грн. /$”, – зазначив він.
“Ця модель називається “африканською” – вона діяла в трьох-чотирьох країнах Африки протягом доволі довгого часу. Там були нафтодолари, вони концентрувалися в державі, потім вони продавалися банкам, наближеним до вождя чи президента, а потім розподілялися між учасниками ринку. Ця різниця між курсом на вулиці і офіційним називається “премія чорного ринку”, а банкіри називають її “арбітраж”. Це коли можна сьогодні купити валюту по одному курсу, і в цей же день продати її на 5-10% дорожче. І за один день заробити прибуток на рівні 5%”, – пояснив Савченко.
“Звичайно, за все треба платити, за фіксований курс теж. І хто платить? Платять люди. Бо вони не мають можливості купувати цю валюту за курсом 12,95. І місяць назад у нас не було політики стабільного фіксованого курсу. У нас був політичний курс для обраних”, – підсумував він.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас