Починається новий етап у циклі ринку нерухомості України, бо “цінове дно” знайдено - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Починається новий етап у циклі ринку нерухомості України, бо “цінове дно” знайдено - експерт

Нерухомість
12406
Песимістичні прогнози попереднього року щодо майбутнього ринку нерухомості в Україні виправдалися. Таку думку під час круглого столу висловив віце-президент міжнародної федерації нерухомості “ФІАБСІ-Україна” Олександр Бондаренко.
“Середня ціна пропозиції на вторинному ринку зараз 1280 дол. за квадратний метр. У прогнозах минулого року ми дійшли висновку, що цінове дно для первинного ринку житлової нерухомості Києва – 1000 дол. за квадратний метр. Вторинний ринок зазвичай – це +20% до ціни первинного ринку, оскільки там ми купуємо сьогодні, живемо через рік, а на “вторинці” – купуємо сьогодні, живемо завтра. Якщо подивитись на усереднену ціну квадратного метра на первинному ринку Києва, і порівняти із вторинним ринком, то це близько до тієї оптимальної ціни, про яку ми говорили минулого року”, – розповів експерт.
“Це дозволяє казати, що гіпотетично, при великій кількості змінних, цінове дно знайдено. А це значить, що можна від нього відштовхуватись, поступово збільшувати кількість транзакцій. Починається новий етап у циклі ринку нерухомості”, – пояснив Бондаренко.
Інший фактор, який у середній перспективі може впливати на ринок нерухомості – це колосальний відкладений попит. “Є тенденція до збільшення кількості угод, але їх всеодно мізерно мало, ми не виходимо навіть на показники кризи 2008-2009 років. Загострення військових дій, скрутна економічна ситуація, складнощі з розрахунками, блокування депозитів – все це нівелює відкладений попит”, – переконаний експерт. На його думку, у майбутньому ці фактори можуть зіграти на користь ринку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас