Коаліційна угода може збільшити податки для найбідніших українців - виробники тютюну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коаліційна угода може збільшити податки для найбідніших українців - виробники тютюну

Казна та Політика
665
Експерти тютюнової галузі висловлюють подив з приводу бажання переможців дострокових парламентських виборів, які позиціонують себе як проєвропейські політичні сили, закріпити асоціальні податкові ініціативи в коаліційній угоді.
На думку директора з корпоративних справах Imperial Tobacco Ukraine Олега Стрекаля, зрівнювати акцизний податок на сигарети фільтрової і безфільтрової групи потрібно виважено, протягом 5 років. Поступове збільшення податкового навантаження на найбідніших споживачів тютюнової продукції дозволить уникнути соціального невдоволення і попередити негативні наслідки для державного бюджету країни. Крім того, за словами Олега Стрекаля, в рамках публічного обговорення коаліційної угоди, необхідно почати дискусію про підвищення адвалорної складової акцизного податку для всіх видів сигарет з 12% до 15%. “Сьогодні розмір української адвалорної складової – один з найнижчих в Європі”, – запевняє він.
Експерти галузі вважають, що подібні ініціативи йдуть врозріз з Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС, згідно з яким, ставки акцизного податку та графік їх змін повинні бути встановлені Радою Асоціації. А адаптація акцизного законодавства є необхідною умовою Угоди, підтвердженою європейською практикою з метою уникнути втрат бюджету через різке підняття ставок акцизного податку.
Раніше на сайті президентської партії solydarnist.org був опублікований проект коаліційної угоди. В розділі “Податкова реформа” в частині “Дерегуляція і розвиток підприємництва” передбачено зрівняти акцизний податок на сигарети з фільтром і акцизний податок на сигарети без фільтра. Споживачами останніх, як відомо, є найбідніші, соціально незахищені громадяни України – пенсіонери та люди з низьким рівнем доходу, які, переважно, проживають в сільській місцевості та невеликих містах.
Нова ціна на пачку сигарет без фільтру після стрімкого зростання акцизного податку, закладеного в коаліційній угоді, складе як мінімум 10 грн, що боляче вдарить по найбіднішим громадянам України.
Показово, що за останні три роки частка сигарет без фільтра в загальному обсязі реалізації тютюнових виробів на внутрішньому ринку неухильно зростає. У 2012 р сигарети безфільтрової групи займали близько 8% ринку, в 2013 г. – до 12%. В поточному 2014 цей показник вже майже досяг 16%, що прямо пов’язано з різким падінням рівня доходів громадян.
У разі затвердження запропонованих змін, як мінімум 30% нинішніх споживачів сигарет найбільш недорогих тютюнових виробів не витримають майже дворазове зростання цін на вітчизняні легальні сигарети без фільтра і будуть змушені переключитися на нелегальний (контрабандний або контрафактний) тютюн. Фахівці тютюнового ринку прогнозують, що, як наслідок, нелегальна продукція займе більше 15% від усього обсягу тютюнового ринку, а державний бюджет недорахується близько 1 млрд. грн, впевнені в галузі.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас