У Київській області близько 12% споживачів ще не мають лічильників газу - "Київоблгаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Київській області близько 12% споживачів ще не мають лічильників газу - "Київоблгаз"

Енергетика
517
Скорочення норм споживання газу не стимулює споживачів економити газ і встановлювати прилади обліку. Про це повідомили в прес-службі “Київоблгазу”.
Зараз в Київській області близько 12%, а це приблизно 94 тисячі споживачів, ще не мають лічильників газу. Для забезпечення їх безкоштовними лічильниками необхідно щорічно протягом трьох років виділяти приблизно 55 млн грн. Тільки при такому рівні фінансування можна буде виконати вимоги Європейського енергетичного співтовариства і Закону “Про комерційний облік газу”, яким заборонено газопостачання споживачам, які не мають лічильників (з 1 січня 2018 р.).
В останні роки ВАТ “Київоблгаз” активно реалізує Державну програму встановлення засобів обліку газу. Тільки минулого року компанія встановила споживачам Київської області понад 38 тисяч безкоштовних лічильників газу. Для прискорення процесу встановлення лічильників для 94 тисяч споживачів Київської області загалом потрібно близько 165 мільйонів гривень. Тобто, щоб виконати всі роботи до 1 січня 2018 р. необхідно щорічно виділяти близько 55 мільйонів гривень на встановлення безкоштовних лічильників жителям Київської області. Тільки за таких умов Україна виконає вимоги, які вона взяла на себе як член Європейського енергетичного співтовариства.
“Відсутність засобів обліку газу – це відсутність контролю за його раціональним використанням, що призводить до неконтрольованих безповоротних втрат, – зазначив голова правління ПАТ “Київоблгаз” Володимир Машталірук – Лічильники ж фіксують, скільки ресурсів було реально витрачено, і служать сильною мотивацією для економії споживання, а це важливий крок до енергозбереження”.
Скорочення норм споживання газу (за Постановою КМУ № 409) не стимулює споживачів економити газ і встановлювати прилади обліку. Тепер вони платитимуть в 1,5-2 рази менше, при цьому продовжать безконтрольно використовувати невраховане блакитне паливо. Це може призвести до штучного гальмування Державної програми оснащення житлового фонду лічильниками газу і протидіяти Закону України “Про забезпечення комерційного обліку природного газу”, згідно з яким до кінця 2015 лічильниками потрібно забезпечити споживачів, які використовують газ для підігріву води та приготування їжі, а до 1 січня 2018 р. прилади обліку мають бути встановлені у 100% споживачів. Більше того, законодавством України передбачено, що з 2018 року газове господарство не може відпускати газ тим споживачам, які не матимуть приладів його обліку.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас