«Енергоатом» підписав меморандум про створення в Україні прозорої системи держзакупівель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Енергоатом» підписав меморандум про створення в Україні прозорої системи держзакупівель

Енергетика
220
Держкомпанія «Енергоатом», оператор усіх діючих АЕС в Україні, підписала меморандум про створення в Україні прозорої та ефективної системи державних закупівель.
Як наголошується в повідомленні компанії, документ підписали президент ДП НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський та група «Прозорі Закупівлі» громадянської платформи «Нова Країна» минулого тижня.
«Таким чином, ДП НАЕК «Енергоатом» приєднався до роботи щодо ефективного реформування системи державних закупівель в Україні шляхом переведення її в формат електронних торгів. Головними цілями реформи є викорінення і системне запобігання корупції, а також підвищення конкуренції за рахунок спрощення для бізнесу доступу до державних закупівель», – йдеться в повідомленні.
Як зазначають в компанії, на сьогоднішній день в Україні створена нормативно-правова та інституційна база, що регулює традиційні «паперові» процеси державних закупівель. Відносно таких процедур законодавство України формально відповідає основним міжнародним нормам і стандартам у цій сфері. Однак, як показує практика, формальне відповідність українському законодавству не гарантує прозорих, ефективних і справедливих процедур закупівель, а також не сприяє вирішенню головної проблеми в сфері державних закупівель – викоріненню системної корупції.
«Досвід інших країн щодо введення електронної системи державних закупівель в перший же рік дає мінімум 10% економії за рахунок поліпшених процедур. У випадку України цей показник може значно вирости завдяки усуненню причин, що сприяють розвитку системної корупції», – підкреслюється в повідомленні «Енергоатому».
«В результаті проведених, здавалося б, відкритих торгів, ми отримуємо ціни, далеко не відповідають ринковим. Деякі випадки приводили до того, що сам тендер перетворювався в свій антипод – з редукціону в аукціон», – цитує прес-служба слова президента НАЕК «Енергоатом» Юрія Недашковського.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас