НБУ зайнявся пошуками стабільної гривні - від індикативного курсу до рівноважного — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зайнявся пошуками стабільної гривні - від індикативного курсу до рівноважного

Валюта
3665
У вересні НБУ спільно із банками прийняв рішення про встановлення індикативного курсу. Цей курс було визначено як “орієнтир, який банки можуть брати до уваги під час здійснення операцій на міжбанківському валютному ринку”. Вчора регулятор оголосив про покращення макроекономічної ситуації в країні і тому запропонував новий курсовий підхід – рівноважний.
Валютні аукціони
Починаючи із середи, 5 листопада, Нацбанк буде щоденно виходити на валютні аукціони, розповіла голова НБУ Валерія Гонтарева. “Спершу Нацбанк планує виходити лише на аукціони з продажу валюти, це буде голландський аукціон, де знову ж таки курсоутворення задоволення попиту йде від більш високого курсу до більш низького. Нацбанк не буде це робити на великих обсягах. Ми збираємося це робити від 3 до 6 місяців, щодня. З ранку ми будемо збирати заявки. Торгова сесія розпочинатиметься о 9 ранку. До 10 ранку будуть прийматися заявки. Уже в 11 ранку ми будемо бачити на ринку курс – і ціну відсікання на аукціоні і середньозважену ціну”, – розповіла вона. За словами глави, банки скоро мають отримають механізми проведення цих аукціонів.
Водночас дати прогноз щодо того, яким буде такий рівноважний курс, Гонтарева не змогла. “Куди піде курс, вгору чи вниз, стане ясно із заявок банків”, – сказала вона. На її думку, спершу можуть проявитися тенденції до зростання, але згодом вони зникнуть.
Економічно обгрунтованим Гонтарева вважає курс гривні на рівні 13 грн/дол. “Досі наші макроекономічні показники говорять, що сьогоднішній рівень 13 грн за долар абсолютно обгрунтований, але зайва паніка, у тому числі з боку населення, формує дисбаланс”, – вважає глава регулятора.
Загалом же за півтора місяці Нацбанк витратив на підтримку гривні із золотовалютних резервів 1,3 млрд доларів.
Падаємо не так швидко
Темпи падіння ВВП в Україні сповільнились, відмічають в Нацбанку. “Ми вважаємо, що ситуація, яка зараз в країні об’єктивно краще тієї, яку ми спостерігали в серпні-вересні цього року. Що стосується макропоказників, то можу вам сказати, що наші прогнози суттєво покращились. Більше того, поки що немає офіційних результатів з Управління статистики, але на сьогодні Національний банк може сказати, що за 9 місяців падіння ВВП склало -3,5%. Можливо, відомості з Держстату будуть навіть краще. Це значно краще, ніж ми собі уявляли, коли я була головою делегації на щорічних зборах МВФ. Наш прогноз до закінчення року ми покращуємо з -9% до -7%”, – заявила голова НБУ.
За її словами, не зважаючи на різку критику введених регулятором адміністративних обмежень, вони у великій мірі посприяли стабілізації ситуації.
“Я неодноразово казала, що Національний банк – це лише регулятор, він не може замінити ні експортерів, ні імпортерів, ні фіскальні органи і ні платіжний баланс. Національний банк може лише вживати адміністративні міри або проводити інервенції для стабілізації тимчасових дисбалансів, чим Національний банк і займався дуже активно”, – підкреслила Гонтарева.
“Російський рубль лише за минулий тиждень подешевшав на 10%. Це при цьому, що інтервенції в Росії склали лише за минулий тиждень 5 млрд. доларів. А за місяць – більше ніж на 60 млрд. дол. Як тільки починаєтсья паніка серед населення, будь-якому центробанку, навіть із найбільшою кількістю валютних резервів, доводиться вдаватися до інтервенцій, до адміністративних заходів”, – порівняла вона.
“Я вам скажу, що на сьогоднішній день Національний банк України однозначно один з найбільш професійних по застосуванню адміністративних заходів. Не можу сказати, що тут є чим пишатися, але вживши усіх цих мір, за які нас так жорстко критикували, однозначно нам вдалося стабілізувати ситуацію на валютному ринку”. – підкреслила Гонтарева.
Банкіри просять повернути гроші в систему
А тим часом банкіри продовжують зітхати, що українці винесли із системи левову частку грошей. “Попри всю критику адмінзаходи дали результат, і ми втримали ситуацію і власне через це маємо можливість розглядати кроки до пошуків курсової рівноваги. Курсова стабільність – це наша спільна відповідальність. Перестаньте нервувати”, – каже голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.
Тієї ж думки дотримується і голова правління банку Креді Агріколь Євгенія Чемерис. “Більшість цієї готівки ввозилась банками, купувалась банками у контрагентів закордоном, на це тратились ресурси, і тепер коли вони не працюють, а просто лежать десь під матрацами, або циркулюють десь на чорному ринку, який теж замкнутий і ніяк не допомагає, то якщо ми цього не зрозуміємо і не допоможемо самі собі, нам ніхто не допоможе. Нам усім треба бути відповідальними в даний момент”, – зазначила вона.
В Нацбанку розуміють, що введення адміністративних обмежень відлякує українців від банківської системи, тому працюють над тим, щоб зменшити їх кількість, а в перспективі і зовісім скасувати.
Деякі обмеження зняли
Раніше, 30 жовтня, нацбанк зняв два обмеження на покупку валюти: для здійснення розрахунків за імпортними операціями без ввезення товарів в Україну і для здійснення платежів за імпортними договорами, за якими продукція була ввезена в Україну і здійснено митне оформлення на підставі ввізної митної декларації, дата оформлення якої перевищує 180 днів.
Як пояснила Євгенія Чемерис, незважаючи на це, українські імпортери одразу купити валюту не зможуть. “У нас досить великий відкладений попит, коли імпортери хочуть купити валюту, а експортери не продають. Навіть якщо заводи вироблять і продадуть свою продукцію, то виручка повернеться в Україну ще не скоро. Це означає, що в найближчі дні, тижні виручки від тієї ж металургійної галузі не буде”, – пояснила вона. Через цей же відкладений попит в НБУ очікують зростання курсу із початком “пошуку еквілібріуму”.
Індикативний курс від НБУ і той курс, за яким реально можна купити долар – це дві різні цифри. Вочевидь, змінюючи свою політику Нацбанк намагається привести їх до якогось спільного знаменника або принаймні зменшити різницю. А те, що валюту продаватимуть не усім – так кого тепер цим в Україні здивуєш?
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас