Девальвація гривні допомогла вітчизняним фармацевтам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація гривні допомогла вітчизняним фармацевтам

Особисті фінанси
410
Вітчизняним фармацевтам вдається потроху відвойовувати український ринок у імпортерів. За січень-вересень через аптеки було продано 848,50 млн упаковок ліків, на 21,8 млрд грн. На частку українських препаратів довелося 29,1%, що на 1,6 п. п. більше показників аналогічного періоду минулого року. В упаковках частка місцевих фармацевтів зросла на 3,9 п. п. – до 67,8%.
Витіснення імпортерів
Директор департаменту зовнішніх зв’язків фармацевтичного холдингу STADA CIS Іван Глушков каже, що зростання продажів препаратів українських виробників не є їхньою заслугою. В умовах девальвації, навіть якби вони нічого не робили для просування своєї продукції, частка українських препаратів все одно виросла б.
За даними дослідницької компанії Support in Market Development (SMD), в січні-вересні дві з трьох українських фармструктур змогли підсилити свої позиції в аптечному сегменті ринку ліків. Так, «Дарниця» перемістилася в рейтингу найбільших продавців препаратів з сьомого на п’яте місце, а «Артеріум» – з десятого на сьоме. «Фармаку» вдалося зберегти за собою пальму першості на ринку.
Імпортні ліки подорожчали з девальвацію, тому попит змістився на дешеві українські аналоги. «У людей немає грошей. Заморожені пенсії, зарплата, українці не можуть дозволити собі купувати дорогі іноземні препарати», – пояснює експерт фармринку Світлана Буніна. По даними SMD, за рік – з вересня 2013 по вересень 2014 – одна умовна упаковка ліків подорожчала на 34,6 %.
Українські фармвиробники радісно зустріли підсумки роботи. «Зростання частки в упаковках на 5 п. п. – Це великий успіх української фармацевтичної галузі, оскільки означає, що ще 5% лікарів виписують наші препарати, а хворі отримують раціональне лікування», – вважає радник генерального директора фармфірми «Дарниця» Андрій Миронюк. У попередні роки, за даними SMD, коливання часток не перевищували 0,5 1%, за винятком кризовий 2009 р.
Незначний приріст українських гравців в грошовому вираженні заступник директора SMD Євген Живодерніков пояснює тим, що імпортні препарати подорожчали більше, ніж українські. За січень-вересень умовна імпортна упаковка ліків зросла в ціні на 54%, а вітчизняна – тільки на 29%. Зазначимо, українські ліки залежать від імпортної сировини, тому девальвація не могла обійти їх стороною. Частка імпортної складової в структурі собівартості вітчизняних ліків, за підрахунками генерального директора українського фармвиробника «Лекхім» Тетяни Печаєвої, становить близько 20%.
Зауважимо, серед топ-10 найбільш продаваних брендів ліків українські підприємства представлені тільки «Цитрамон-Дарниця», який другий рік поспіль займає шосту сходинку в цьому рейтингу.
Девальвація гривні допомогла вітчизняним фармацевтам
Усе для росту
У міру стабілізації цін частка вітчизняної продукції в грошах продовжить зростання, вважає Живодерніков. Але стрімкого збільшення продажів ліків в упаковках не буде, так як процес заміщення вже практично завершився. «Особливих перспектив подальшого зростання частки вітчизняної продукції в упаковках немає, оскільки і так вже три з чотирьох продаваних препарату є українськими», – каже виконавчий директор Фармацевтичної асоціації України Віктор Чумак.
Імпортери зможуть ненадовго відіграти свої позиції за рахунок активного просування протизастудних препаратів, допускає Живодерніков. Він пояснює, що українські гравці не такі сильні в маркетингових програмах.
При цьому вітчизняні виробники ще не вичерпали свій потенціал. За словами Чумака, близько 30% імпортного асортименту не мають аналогів українських препаратів. Глушков наводить за приклад ринок Росії, який за своєю структурою дуже схожий на український – там приблизно половина препаратів для лікування захворювань респіраторної та серцево-судинної системи імпортується. Критична ситуація в групах препаратів, які використовуються для лікування сечостатевої системи, а також гормонів, які на 70% складаються з імпорту. На думку Буніної, перспективними сегментами для вітчизняних виробників є також цукрознижуючі і ендокринні ліки, препарати для лікування онкозахворювань та туберкульозу.
Лобі допоможе
В найближчі два роки умови роботи іноземних фармвиробників на українському ринку ліків будуть ускладнюватися, вважає директор Агентства медичного маркетингу Юрій Чертков. Це обумовлено приходом до парламенту потужного лобі українських фармацевтів, зокрема, проходженням за списком «Блоку Петра Порошенка» генерального директора фармкомпанії «Дарниця» Гліба Загорія, пояснює він. «У цього кандидата високі шанси очолити комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я», – вказав експерт. За його прогнозом, депутати від фармбізнесу ініціюватимуть зміни до законодавства, щоб посилити умови реєстрації іноземних препаратів, потрапити в держзакупівлі, переформатувати обов’язковий перелік асортименту аптек на користь вітчизняних препаратів тощо.
Щоб збільшувалася частка вітчизняної продукції на ринку ліків, уряду варто вдатися до адміністративних заходів впливу на імпортерів, переконаний голова правління Союзу споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення Владислав Онищенко. Він каже, що імпортерів необхідно стимулювати випускати препарати на українських фармпідприємствах, у яких є потужності для виробництва практично всіх форм ліків, до того ж вони сертифіковані за стандартами GMP. Це сприятиме завантаженню потужностей українських фармпідприємств і істотного зниження цін на імпортні ліки. «Зараз препарати, що випускаються на українських заводах, приблизно в чотири рази дешевше закордонних аналогів. Тому люфт для зниження є», – запевнив експерт.
Живодерніков прогнозує, що в 2014 р ринок в валюті просяде на 10 12%, а в наступному році відновиться зростання – за умови стабілізації курсу на рівні 13 UAH / USD ринок збільшиться на 2 3% у валюті.
Дмитро Уляницький
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас