Над гривнею проведуть експеримент — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над гривнею проведуть експеримент

Валюта
6171
Регулятор відмовляється від адміністративного управління курсом гривні. З 5 листопада курс розраховуватиметься на підставі заявок на покупку валюти, які подаватимуть банки. Учасники ринку допускають, що новий механізм може спровокувати коливання курсу, але не вірять в різку девальвацію – НБУ в будь-який момент може застосувати жорсткі адміністративні заходи.
Гривня розв’яжеться
Національний банк відмовився від фіксованого обмінного курсу гривні до долара США, який зараз фактично становить 12,95 грн /$. «З 5 листопада ми будемо проводити аукціони з продажу валюти: почнемо продавати невеликі обсяги валюти щоденно протягом трьох-шести місяців. Заявки прийматимуться з 9:00 до 10:00. До 11:00 ми вже будемо встановлювати курс відсікання. За цим курсом і житиме міжбанк весь день. На нього будемо орієнтуватися при визначенні офіційного курсу», – розповіла глава Нацбанку Валерія Гонтарєва.
Нові аукціони будуть «голландськими»: вони припускають задоволення насамперед найдорожчих заявок, але на цих аукціонах будуть відсікатися максимальні курси, щоб не провокувати сильну девальвацію. Через кілька тижнів Нацбанк планує навіть почати проводити аукціони і з купівлі валюти.
За інформацією одного з учасників зустрічі в Нацбанку, на щоденних аукціонах регулятор готовий продавати в день близько $5 млн. Як повідомила Валерія Гонтарєва, зараз розробляється детальна інструкція для банків. «Буде ряд обмежень. Наприклад, один банк не зможе купити більше, ніж 10% від загального обсягу аукціону. А мінімальна заявка складе $100 тис», – сказала Валерія Гонтарєва. У той же час регулятор продовжить контролювати цільове використання валюти клієнтами, а також, як і раніше, буде перевіряти всі зовнішньоекономічні контракти.
Вирішивши проводити аукціони фактичним обсягом $25 млн на тиждень, регулятор більше не проводитиме цільові аукціони за єдиним курсом. Нагадаємо, останнім часом Нацбанк щотижня продавав близько $300 млн: $100 млн – на «підживлення» кас і $200 млн – на задоволення попиту імпортерів. «За останні півтора місяці регулятор витратив на валютні інтервенції для задоволення попиту населення й імпортерів $1,3 млрд», – повідомила Валерія Гонтарєва. Зниження обсягу інтервенцій в 12 раз не зможе залишитися непоміченим валютним міжбанком.
Вільне плавання
У Нацбанку впевнені, що курс, який встановлюватиметься в ході аукціонів, не буде дуже відрізнятися від поточного. «Нинішній курс є економічно обґрунтованим», – заявила Валерія Гонтарєва. За її словами, макроекономічна ситуація поліпшується. «Падіння ВВП за підсумками січня-вересня, за нашими підрахунками, склало 3,5%, остаточні статистичні дані можуть виявитися навіть краще цієї оцінки. Такі показники дозволили нам переглянути прогноз ВВП за підсумками року. Ми поліпшили наш прогноз і очікуємо падіння на 7%, тоді як раніше прогнозували 9%. Стабілізації обстановки в країні, в тому числі на валютному ринку, сприяли результати парламентських виборів: у нас повністю проєвропейський парламент. До того ж Україна досягла газових домовленостей», – сказала глава НБУ. Вона уточнила, що валюту для розрахунків за газ НАК купуватиме прямо в Нацбанку, що знижує тиск на ринок: «Ми вже отримали схвалення МВФ».
Банкіри, які будуть своїми заявками встановлювати курс, коментують нововведення обережно. «Ми змогли утримати ситуацію під контролем в критичний момент. Зараз, коли вона стабілізувалася, потрібно перейти до ринкових інструментів: основний попит на валюту формували ті, хто хоче заробити на коливаннях курсу», – сказав голова правління Ощадбанку Андрій Пишний.
«Ми не очікуємо, що новий курс буде відрізнятися від того, який є зараз. Адже крім попиту потрібні ще й ресурси для покупки валюти. Я не думаю, що знайдеться багато бажаючих придбати валюту для реальних потреб задорого. Можливі коливання, але я сподіваюся, що нам вдасться швидко знайти баланс », – вважає голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. «Ініціатива Нацбанку правильна. Незважаючи на те що ситуація на валютному ринку більш-менш стабілізувалася, відмовлятися від усіх адміністративних заходів поки не можна і повністю переходити на ринкове курсоутворення поки рано. Проведення таких аукціонів – один із способів перейти до ринкового курсоутворення», – розповідає FinMaidan топ-менеджер банку з іноземним капіталом.
Учасники ринку не виключають, що регулятор продовжить контролювати курс. «Нацбанк дав зрозуміти, що установи, які подаватимуть заявки на аукціон, несуть повну відповідальність за курс. У вівторок НБУ проведе зустріч-інструктаж із скарбниками. Не виключаю, що їм буде рекомендовано дотримуватися нинішнього курсу», – сказав заступник голови правління одного з банків з іноземним капіталом. «Я не виключаю, що в перші дні можливі скачки курсу. Але не думаю, що ми побачимо зростання долара до 15 грн. У Нацбанку раніше є цілий ряд інструментів, і при необхідності він буде їх використовувати. Можливо, найдорожчі заявки просто не будуть заводитися в систему», – зазначив скарбник одного з невеликих банків.
На думку банкірів, на валютному ринку вже є позитивні сигнали. «Попит на валюту, у тому числі і відкладений, зменшується. Це ми бачимо по заявкам, які надходять від клієнтів. Відновлюється довіра населення до банківської системи, ми бачимо приплив депозитів», – сказав Володимир Лавренчук.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
FinMaidan
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас