Список безкоштовних каналів в Україні хочуть скоротити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Список безкоштовних каналів в Україні хочуть скоротити

Казна та Політика
3607
Список основних телеканалів, які зараз українці дивляться безкоштовно, вже на цьому тижні може скоротитися вдвічі. З стандартного соціального ТВ-пакета хочуть прибрати всі цифрові телеканали, присутні в ньому з 2012 року.
Універсальна програмна послуга – це зобов’язання для будь-якого кабельного провайдера безкоштовно транслювати 32 загальнонаціональних українських телеканалу, незалежно від способу їх мовлення. Рішення додати “цифровиков” прийняв минулий склад Національної ради з телебачення і радіомовлення 29 серпня 2012. Новий склад Нацради, обраний у цьому році, 6 листопада буде обговорювати, чи потрібно таке рішення скасовувати.
Якщо проголосують “за”, то з УПУ будуть виключені всі цифрові телеканали, і безкоштовними залишаться тільки аналогові – решта каналів кабельні провайдери продаватимуть українцям за гроші.
Кому вигідна така реформа?
Скоротити. Члени Нацради, з якими вдалося переговорити на момент публікації, запевняють, що питання реформи стало просто через бажання повернутися до старих норм. Адже в законі України про телебачення і радіомовлення універсальна програмна послуга визначається як “обов’язкова можливість” перегляду пакета програм, «які здійснюють наземне ефірне мовлення, за винятком випадків застосування абонентами індивідуальних приймальних приладів”, іншими словами це – пакет аналогових каналів. Але ж “цифровики” теж дають ефір і теж наземним способом. Навіть суди після 2012 року приймали рішення на їх користь за таким трактуванням закону!
В Незалежній асоціації телерадіомовників не приховують – насправді, ймовірно, рішення політичне. “Що зараз змінилося: цифрові телеканали не підтримуються владою. Двічі користувачі платити не будуть: платити глядач все одно буде за певний пакет. Можливо, частина цифрових телеканалів підтримуватися не буде, але це не мегапопулярні канали”, – запевняє Ольга Большакова, керівник Центру адвокації і лобіювання Незалежної асоціації телерадіомовників.
Населення такі реформи не вітає, справедливо сумніваючись, що 16 каналів краще і більше, ніж 32! “Почула, що канали хочуть скоротити, а раптом приберуть те, що я дивлюся? Я зі своєї пенсії платити ще й за телебачення не потягну!” – хвилюється пенсіонерка з Києва Людмила Кривук.
КОМУ ВИГІДНО? Втім, в Нацраді запевняють, що рішення ще немає і питання розглянуть з усіх боків”. Йде громадське обговорення, ми маємо багато думок з різних організацій, і вони часто протилежні. У формулі закону теж є цілий ряд трактувань, де питання про те, чи потрібно давати “цифру” чи ні, не на 100% зрозуміло”, – говорить з кореспондентом “Сегодня” Григорій Шверк, заступник глави Нацради. Член Нацради Владислав Севрюков, розмірковуючи про пряму вигоду для провайдерів кабельних мереж, вважає, що вона не безумовна. “З одного боку, це додасть можливості для додаткового заробітку (провайдерів -Авт.), а з іншого – канали тепер змусять їх платити, і в них доходи впадуть”. Його колега, Олег Черниш, йде далі і запевняє, що від можливого рішення Нацради не постраждають ані провайдери, ані споживач. “В цьому зацікавлені провайдери, які не мали можливості нормально розвиватися. Це і глядачі, які замість 30-ти каналів сумнівної якості отримають 16-20 каналів нормальних. Права споживачів, таким чином, думаю, не порушуються”. “Сегодня” звернулася за коментарем до Держінспекції з захисту прав споживачів, але там над відповіддю поки думають.
Що до телеканалів, то великі гравці відчувають себе захищено. Переживають молоді учасники ринку. “Є ряд каналів, які й раніше були в аналогу (“Інтер”,“1 + 1”,“Україна”), вони мали аналогові ліцензії, і їм від цього не холодно не жарко, вони як були в УПУ, так і залишилися. Є ряд нових каналів, які створилися в “цифрі” і досягли певного результату, зараз вони включені в УПУ, і вони, звичайно, не зацікавлені в тому, щоб їх звідти виключали. Те ж стосується каналів, які фактично не мали успіху у глядачів, але зараз автоматично віщають в УПУ, і це виглядає не дуже справедливо”, – каже Григорій Шверк.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас