Світові нафтові гіганти замислилися про зниження видобутку - The Wall Street Journal — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові нафтові гіганти замислилися про зниження видобутку - The Wall Street Journal

Енергетика
1005
Найбільші нафтові компанії світу, включаючи ExxonMobil, Chevron і Shell, бачать необхідність скорочення операцій на тлі падіння цін на нафту, пише Інтерфакс з посиланням на The Wall Street Journal.
Ще до того, як ціни почали обвал влітку 2014 року, рентабельність цих трьох лідерів ринку була нижче, ніж 10 років тому, хоча нафта і газ тоді коштували вдвічі дешевше, показали результати проведеного виданням аналізу.
В III кварталі ExxonMobil, Chevron і Shell отримали на трьох прибуток на рівні $18,9 млрд. Однак вони відмовляються від планів розширення операцій і закривають або продають найменш рентабельні напрямки.
Основну причину цього WSJ бачить у вартості видобутку нафти і газу, що зростає. Середня рентабельність ExxonMobil, Chevron, Shell і BP за останні 12 місяців становила 26% проти 35% десять років тому.
Видобуток Shell в минулому кварталі був нижчим, ніж 10 років тому, і компанія очікує її подальшого скорочення в найближчі 2 роки.
ExxonMobil зменшила виробництво нафти і газу до мінімуму за 5 років після відмови від низькорентабельних активів на Близькому Сході. Показники видобутку Chevron за останній рік помінялися слабо.
Найсильніше скорочення виробництва торкнулося BP, яка була змушена продати активи на $40 млрд з 2010 року, щоб розплатитися за рекордний розлив нафти в Мексиканській затоці через аварію на платформі Deepwater Horizon.
Незважаючи на цю тенденцію, в майбутньому компанії очікують зростання видобутку нафти і газу. Зокрема, Exxon і Chevron минулого тижня підтвердили стратегію розширення виробництва до 2017 року.
Поточне скорочення операцій торкнулося не тільки найбільші компанії. В цілому, за оцінками Sanford C. Bernstein, з початку 2013 року анульовані або відкладені нафтогазові проекти у всьому світі більш ніж на $200 млрд.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас