Переворот у Буркіна-Фасо: армія заявила, що її не цікавить влада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Переворот у Буркіна-Фасо: армія заявила, що її не цікавить влада

Світ
1159
Армія Буркіна-Фасо, де в п’ятницю під тиском народних протестів пішов у відставку президент Блез Компаоре, підтвердила намір створити орган влади перехідного періоду. Про це в неділю на прес-конференції в Уагадугу заявив полковник Огюст Баррі, який є одним із заступників підполковника Ісаака Зіди, який в суботу був призначений главою перехідного уряду Буркіна-Фасо.
За словами Баррі, “орган перехідного періоду буде сформований на основі широкого консенсусу, а період його діяльності буде точно визначений”.
“Влада нас не цікавить, панують тільки вищі інтереси нації”, – підкреслив він.
Раніше в неділю в Уагадугу пройшла масова демонстрація проти захоплення влади в країні армією. Її учасники протестували в безпосередній близькості від головної будівлі телебачення. В результаті, щоб не допустити захоплення штаб-квартири, прибулі на місце військові зробили кілька пострілів у повітря, а потім відключили телеканал від мовлення.
В п’ятницю було оголошено про відставку президента Буркіна-Фасо Блеза Компаоре. 63-річний довгожитель африканської політики, що прийшов до влади в результаті військового перевороту в 1987 році, був змушений піти з посади під тиском народних мас.
Після відставки президента армія повідомила, що одноголосно обрала підполковника Ісаака Зіду на пост голови перехідного уряду. Це рішення викликало значне невдоволення серед самих різних верств населення країни.
Про Буркіна-Фасо
Буркіна-Фасо – держава в Західній Африці (з 1919 по 1984 рік – Верхня Вольта). Територія – 274,2 тис. кв. км, населення – 10,3 млн осіб. Адміністративний поділ – 45 провінцій, офіційна мова – французька, більше 90% населення складають народи, що говорять нігеро-конголезькою мовою.
Одна з найбідніших країн у світі. У сільському господарстві створюється 35% ВВП, зайнято більше 80% економічно активного населення. Обробляється тільки 10% придатних для землеробства площ, на більшій частині території землеробство неможливо без штучного зрошення. Буркіна-Фасо експортує бавовна-волокно, золото, продукцію тваринництва, імпортує нафтопродукти, транспортні засоби, обладнання та матеріали, продовольство, хімічні вироби. Головні зовнішньоторговельні партнери – Франція, Кот-д`Івуар.
З кінця XIX століття по 1958 рік Буркіна-Фасо – колонія Франції. 5 серпня 1960 проголошена незалежність Верхньої Вольти, 4 серпня 1984 Республіка Верхня Вольта перейменована в Буркіна-Фасо (в перекладі з мов море і діула означає “батьківщина гідних людей”).
В результаті державного перевороту 15 жовтня 1987 до влади прийшов уряд “Народного фронту” на чолі з капітаном Блезом Компаоре. Відповідно до конституції Буркіна-Фасо – республіка. Законодавча влада здійснюється Національною асамблеєю (одна з палат парламенту), депутати якої обираються на п’ять років на основі загального виборчого права. Загальне число депутатів – 111. До складу парламенту входить також палата представників, яка є виключно консультативним органом. Її члени (178 осіб) призначаються з числа активних громадян терміном на три роки.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас