FT: Ринкам належить стрибок в невідомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FT: Ринкам належить стрибок в невідомість

Світ
480
Шість років країни, що розвиваються існували в світі, визначеному політикою легких грошей Федеральної резервної системи США. Потоки ліквідності переливалися з розвинених в ті економіки,що розвиваються, фінансуючи інфраструктуру і інвестиції в корпорації, а також дозволяючи споживачам інтенсивно купувати за допомогою кредитів.
Так що оголошення ФРС про закінчення кількісного пом’якшення – це переломний момент і стрибок у невідоме.
Завершення закупівель активів припадає на складний час для ринків, що страждають через збіг несприятливих взаємопов’язаних тенденцій.
Ціни на сировину продовжують тривалий спад. Тим часом ціни активів і рівень заборгованості в багатьох країнах, що розвиваються після шести років вливання ліквідності залишаються високими.
«Навіть без зниження цін на сировину жорсткість монетарної політики США – це небезпечний час для ринків», – сказав Майкл Пауер, фахівець із стратегій в інвестиційному фонді Investec.
Широкомасштабне зниження цін на сировину, негативно позначилося на зростанні економіки таких експортерів сировини, як Бразилія, Росія і Чилі, частково було викликане тим, що ринки очікували завершення кількісного пом’якшення.
Згортання монетарного стимулювання в США підтримало зростання долара, в якому оцінюються більшість сировинних позицій. В результаті сировину стає більш дорогим для покупців і виникає тиск на продавців до зниження цін.
Інвестбанк Nomura пророкує, що кошик із 19 найменувань харчового, енергетичної і металевої сировини в IV кварталі цього року може впасти на 10%, після того як з червня по кінець жовтня подешевшала на 12%. Особливо гострим було падіння ціни на нафту – марка Brent опустилася на 17%, до $86 за барель.
Роб Суббараман, головний економіст в Nomura, зазначає зміни, які випливають зниження цін на сировину. В цілому з часом ефект буде, швидше за все, негативним – може виникнути політична нестабільність.
«В результаті останнього десятирічного сировинного буму багато країн, що розвиваються, досягли істотного економічного зростання, що привело до формування так званого нового середнього класу, – сказав Суббараман. – Стабільне зниження цін на сировину може … означати постійне зниження потенційного зростання, якщо не буде ніяких реформ. Це може привести до політичної нестабільності, яка в свою чергу негативно позначиться на економічній політиці».
Падіння цін на сировину вже привело до зниження прогнозів зростання країн. На думку International Institute of Finance (IIF), всесвітньої асоціації фінансових організацій, національний дохід в країнах Європи, що в IV кварталі скоротиться на 2,9% після зниження на 0,1% в III кварталі, викликаного переважно спадом в Росії. Для країн, що розвиваються Азіатсько-Тихоокеанського регіону IIF прогнозує в IV кварталі уповільнення зростання до 6,8% (з 7% в III кварталі). Зростання очікується тільки в Латинській Америці: до 2% після 1,2% в III кварталі.
На думку багатьох аналітиків, майбутнє залежить від наступних кроків ФРС. Якщо центробанк швидко переключиться на більш жорстку монетарну політику, з підвищенням в підсумку відсоткових ставок в США, ефект для ринків, може бути серйозний.
«Якщо ФРС підніме ставки, це може досить негативно позначитися на ринках, що розвиваються, – вважає Суббараман. – Ситуації з високими процентними ставками не було вже дуже давно».
Особливо вразливі, на думку Крейга Ботема, економіста з Schroders, ринки облігацій, які були переповнені грошима в результаті кількісного пом’якшення і серйозно вплинули на дефіцит бюджету, інфраструктурні проекти та плани компаній щодо розширення діяльності.
За даними Банку міжнародних розрахунків, частка облігацій ринків, що належать іноземцям, зросла з 8% в 2007 р до 17% в 2012 р За той же період загальний розмір ринків місцевих акцій країн, що розвиваються збільшився на третину – до більш ніж $16 трлн .
Проте на тлі всіх цих негативних сигналів є і проблиски позитиву. В результаті падіння цін на сировину знижується інфляційний тиск в багатьох країнах, що розвиваються, даючи центральним банкам можливість зберігати м’яку монетарну політику. І хоча ФРС припинила свої закупівлі активів, Банк Японії все ще купує держоблігації. Так само може вчинити і Європейський центральний банк, якщо зростання єврозони і далі буде настільки поганим. Епоху рясної ліквідності ніяк не можна вважати закінченою.
Джеймс Кінг
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас