Світ потребує глобальної податкової системи - міністр фінансів Німеччини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ потребує глобальної податкової системи - міністр фінансів Німеччини

Світ
1226
Національні податкові системи не встигають за новими технологіями, в результаті чого значна частина доходів “оптимізується”, а отже, не доходить до казни.
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле в своїй статті на Project Syndicate зазначає, що врятувати ситуацію може створення глобальної системи стандартів оподаткування та обміну інформацією між державами.
ЧОМУ ОПОДАТКУВАННЯ МАЄ СТАТИ ГЛОБАЛЬНИМ
“На наших очах відбуваються глибинні зміни в механізмах світової економіки. Зростає швидкість і інтенсивність глобалізації, цифризації, і в результаті все більше і більше економічних процесів набувають інтернаціонального характеру. Як наслідок, все більше компаній адаптують свою структуру не тільки до місцевого, а й до зарубіжного податкового законодавства, до різних правових систем.
Завдяки технічним досягненням цифрової економіки компанії можуть обслуговувати зарубіжні ринки, навіть не маючи там фізичної присутності. Джерела доходу стали мобільнішими: зростає інтерес до доходів від нематеріальних активів і мобільних інвестицій, які, з точки зору податків, можуть бути легко “оптимізовані” і виведені за кордон.
Податкове законодавство не встигає за цими змінами. Більшість принципів стягнення податків, що застосовуються сьогодні, з’явилися в той час, коли міжнародний бізнес означав насамперед переміщення товарів через кордон до сусідньої країни. Правила, встановлені для подібних операцій в 1920-х і 1930-х, не підходять для сучасного рівня міжнародної інтеграції економічних процесів і корпоративного управління. Ці правила необхідно адаптувати до економічної реальності епохи цифрових послуг.
Через відсутність дієвих норм і правил держави втрачають доходи, які їм так необхідні для виконання своїх зобов’язань. До того ж все гострішою стає проблема справедливості оподаткування, оскільки кількість платників податків, які роблять відповідний їхнім доходам внесок у фінансування суспільних благ, зменшується.
Конфлікт, що виник між національним фіскальним суверенітетом і діловою активністю сучасного бізнесу, яка не знає кордонів, може бути дозволений тільки через міжнародний діалог і єдині глобальні стандарти. Всередині Європейського союзу добре зарекомендував себе механізм, що дозволяє окремим країнам формувати групи для пошуку спільних рішень проблем, які можна подолати тільки колективними зусиллями. Якщо підготовлені заходи виявляються успішними, їх використають і інші країни.
Такий підхід може послужити моделлю глобального управління для вирішення міжнародних проблем. У сучасному світі навіть великі держави не можуть встановлювати та впроваджувати міжнародні правила одноосібно. А групи країн все ще можуть. Це було доведено в контексті регулювання фінансових ринків; це стає ясно в питаннях регулювання цифрової економіки; а тепер це підтверджено і в сфері оподаткування.
На цьому тижні в Берліні пройшло сьоме засідання Глобального форуму з питань прозорості та обміну інформацією у податковій сфері, який об’єднав представників 122 країн та юрисдикцій, а також ЄС. В середу була підписана спільна угода про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки.
Ініціаторами цієї спільної угоди є Німеччина, Франція, Італія, Великобританія та Іспанія. Приблизно 50 держав і територій вирішили до неї приєднатися вже на ранній стадії. Решта країн демонструють бажання підписати угоду.
Угода базується на Єдиних стандартах обміну податковою інформацією (Common Reporting Standard, скорочено CRS), розроблених ОЕСР. Згідно з CRS податкові органи отримують інформацію від банків та інших фінансових установ, а потім автоматично діляться нею з податковими органами інших країн. В майбутньому практично вся інформація, що стосується того чи іншого банківського рахунку, буде повідомлятися податковому органу країни, резидентом якої є власник рахунку, в тому числі його ім’я, баланс рахунку, розміри процентних і дивідендних доходів, а також доходів з капіталу.
Є ціла серія заходів, які гарантують виявлення банками бенефіціарів банківських рахунків, а також зобов’язують їх вчасно повідомляти відповідні податкові органи. CRS розширює масштаб глобальної, транскордонної кооперації національних податкових органів. Тим самим ми створюємо умови для регулювання в епоху глобалізації.
Автоматичний обмін інформацією – це прагматична і ефективна відповідь на очевидні недоліки глобального регулювання в міжнародних податкових питаннях.
Цей величезний успіх у боротьбі проти міжнародного ухилення від податків неможливо було уявити ще кілька років тому. Тепер важливо продовжити дані зусилля ОЕСР та країн “Великої двадцятки” в сфері корпоративного оподаткування. Нам потрібно добитися, щоб креативне податкове планування у формі виведення в прибутку в інші країни та його штучного зниження перестало бути доходною моделлю бізнесу.
Податкова політика за принципом “знищ сусіда”, коли одна країна встановлює податки на шкоду іншій, так само небезпечна, як і аналогічна монетарна політика, заснована на конкуруючій девальвації валют. Це веде до неправильного розподілу ресурсів, що в кінцевому підсумку зменшує добробут всього світу.
Саме тому нам необхідно домовитися про єдині міжнародні стандарти заради справедливої міжнародної податкової конкуренції. Прогрес, досягнутий в Берліні щодо автоматичного обміну податковою інформацією, показує, що, працюючи разом, ми можемо досягти цієї мети”.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас