Банкіри знайшли додатковий метод оцінки позичальників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри знайшли додатковий метод оцінки позичальників

Кредит&Депозит
5784
Додатковим методом оцінки позичальників, що дозволяє передбачати поведінку клієнта, може стати психометричне тестування. Про це в середу на конференції Experian day 2014 розповів представник VisualDNA (Лондон) Абішек Варадараджан.
За його словами, психометричне дослідження, яке проводиться у вигляді тесту з картинками, дозволяє оцінити позичальників за п’ятьма параметрами: відкритість, сумлінність, екстраверсія, доброзичливість і емоційна стійкість.
«Ці характеристики якраз добре скорельовані зі схильністю робити заощадження, відповідальним ставленням до грошей та іншими поведінковими особливостями. Людина з нестабільною емоційністю, швидше за все, легко виводиться з рівноваги і погано працює в стані стресу. У важкій економічній ситуації такі клієнти повинні передаватися в колекторське бюро на ранньому етапі формування заборгованості», – зазначив він Абішек Варадараджан.
Як приклад він навів відповідь на пропоноване в тесті запитання: «Як ви проводите ранок вихідного дня?». «Якщо ступінь сумлінності не надто висока і людина не дуже організована, то, швидше за все, вона вибере картинку з лежанням в ліжку. Більш організована людина віддасть перевагу якимсь фізичним вправам», – пояснив Абішек Варадараджан.
Також в тесті можуть зустрічатися такі запитання: «Що вам допомагає освоїтися на новому місці?», «В яку гру ви б зіграли?», «Які емоції ви відчуваєте в стресовій ситуації?». Відповіді на ці запитання дозволяють скласти психологічний портрет позичальника та дослідити ступінь ризику у випадку, якщо не вистачає інформації про кредитну історію.
«З іншого боку, на цій основі можуть будуватися різні стратегії роботи з клієнтами в залежності від того, як влаштована людина, а не на основі того, які операції вона проводить», – додав він.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас