Україна отримуватиме газ з РФ по $378 в IV кв., і по $365 - в I кв. 2015 - запевняє Яценюк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна отримуватиме газ з РФ по $378 в IV кв., і по $365 - в I кв. 2015 - запевняє Яценюк

Енергетика
2754
Україна отримуватиме газ в рамках “зимового пакета” за ціною $378/тис. куб. м в четвертому кварталі 2014 року і по $365/тис. куб. м – в першому кварталі 2015 року, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні уряду в Києві в четвер.
“Зараз ми прийшли до позиції, де ціна буде визначатися за формулою, яка є безпосередньо в контракті. І при цьому на таку формулу впливає вартість нафти, ціна на яку істотно впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде $378/тис. куб. м, а в першому кварталі наступного року – ціна буде на рівні $ 365/тис. куб. м”, – сказав він.
Прем’єр зазначив, що ЄС виступить гарантом неможливості одностороннього підвищення РФ ціни на газ для України в рамках “зимового пакета”.
“Якщо РФ порушить порядок ціноутворення і знову намагатиметься встановити ціну в $500/тис. куб. м, як вона спочатку пропонувала, то ми з ЄК досягли угоди, що ЄК виступатиме як гарант зобов’язань Росії за справедливою ціною. У тому числі і через механізм компенсації підвищення ціни, якщо така ціна не відповідатиме тристоронньому протоколу”, – сказав він.
Передбачається, що “зимовий пакет” буде діяти протягом півроку.
А.Яценюк підкреслив, що раніше поставлений в Україну газ буде сплачений за ціною $268/тис. куб. м, яку б ціну не називав “Газпром”.
“Наша позиція: вже поставлений в Україну газ буде оплачуватися за ціною $268/тис. куб. м. На наших рахунках є $3,1 млрд як фінансова допомога МВФ і ЄС … Україна має всі необхідні кошти, щоб повністю закрити рахунки з постачань природного газу , які були здійснені в минулому. Перший транш оплати … $1,45 млрд буде здійснено в максимально стислі терміни, відразу після підписання протоколу, залишок в обсязі $1,65 млрд – буде здійснено (виплачений – ІФ) до кінця поточного року”, – сказав він.
Нові поставки газу будуть оплачуватися Україною попередньо.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас