Король помер? Прибуток Samsung впав на 49% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Король помер? Прибуток Samsung впав на 49%

Фондовий ринок
5154
Samsung на краю прірви. Найбільший у світі виробник смартфонів двічі помилився з вибором стратегії і дорого заплатив за ці промахи. Прибуток компанії відкотився до рівнів 2012
Осічка за осічкою
Про серйозні проблеми Samsung і про сумнівні перспективи телефону Galaxy S4 ми писали на самому початку цього року в статті “Галактика в небезпеці”. З тих пір багато чого змінилося в гіршу сторону: на ринку з’явилася модель Galaxy S5, як дві краплі води схожа на попередню, а це вже другий промах. Apple же випустила абсолютно нові пристрої, які в корені відрізняються від своїх попередників. До того ж в лідери ринку вибилася китайська Xiaomi, яка змішала корейцям карти на найбільшому ринку смартфонів – КНР.
І ось результат: чистий прибуток Samsung в III кварталі скоротився на 49% до $ 4 млрд (4,2 трлн вон). Це трохи краще прогнозів аналітиків, які були налаштовані вже зовсім песимістично, але все одно гірший результат з 2012 р. Виручка становила 47,4 трлн вон і зменшилася на 20%. Операційний прибуток (4,1 трлн вон) в мінусі на 60%.
Король помер? Прибуток Samsung впав на 49%
Важка доля
Samsung попереджала про те, що звіт буде вкрай слабким, і прогнозувала різке падіння прибутку. Тренд став очевидним, після того як два квартали поспіль зменшувалася частка компанії на ринку смартфонів. За оцінками IDC, з 32% вона скоротилася вже до 25%. На такому тлі можна чекати, що річні результати Samsung будуть найгіршими з 2011, тобто з тих часів, коли на ринку ще не з’явилася чудова Galaxy S III.
Чому коли ми говоримо про Samsung, то в першу чергу акцентуємо увагу на смартфонах? По-перше, саме цей підрозділ відповідально за вибухове зростання продажів в останні роки. По-друге, саме цей підрозділ в III кварталі продемонстрував найгіршу динаміку. Операційний прибуток тут упав з 6,7 трлн вон до 1,75 трлн вон!
Ще однією невдачею, яка спіткала Samsung і що відбилася на її іміджі інноваційної компанії, стали гаджети. Торік компанія представила 5 моделей смарт-годинників, але всі вони отримали негативні відгуки, і продажі вкрай мляві. Нова 6-я модель годинника, який може використовуватися окремо від смартфона для здійснення дзвінків, вийде цієї осені.
Телевізори та чіпи
Позитивним фактором для компанії в загальному є той факт, що діяльність Samsung простягається і за межі мобільного галузі, що є раніше найбільш прибутковою. У південнокорейського вендора є досить сильні підрозділи, відповідальні за випуск телевізорів, ЦП і оперативної пам’яті.
Так звучить обнадійлива заява корейців про перспективи в IV кварталі: “Ми з обережністю говоримо про те, що очікуємо зростання доходу на тлі сильного сезонного збільшення попиту на телевізори та триваючого розвитку бізнесу з розробки систем зберігання даних”. Іншими словами, поки в Samsung є дійсно перспективні підрозділи крім виробництва смартфонів і планшетів.
Компанія також вкладає значні кошти в науково-дослідні та дослідно-конструкторські розробки, що дає вендору гіпотетичний шанс натрапити на проривні технології якщо не зараз, то в деякому майбутньому, або швидко адаптуватися до технотренду, що виник.
Дотягнутися до себе
Samsung може спробувати утримати планку, яку сама ж і встановила, але без ясних перспектив в секторі гаджетів в довгостроковій перспективі це неможливо. Згадаймо приклад Sony, яку не врятували прекрасні телевізори і яка намагається відродити з попелу свій бізнес по збірці смартфонів. Але, як і у випадку з Sony, простору для маневру у корейців занадто мало. З одного боку, тисне Apple з її дорогими, але дійсно стильними і якісними гаджетами, з іншого – Xiaomi, Lenovo і ще ряд китайських гравців, здатних в три рази дешевше виробляти топові смартфони і планшети.
Нішевих пристроїв, таких як Galaxy Note і Galaxy Alpha, не вистачить для збереження позиції лідера, і Samsung повинна показати щось дійсно масове і в той же час інноваційне. Може бути, в Galaxy S6 варто реалізувати ті ідеї, які так і не були втілені в життя творцями iPhone 6 і iPhone 6 Plus?
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас