Через брак грошей українці активно перепродують кредити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через брак грошей українці активно перепродують кредити

Кредит&Депозит
3212
Фінансовий ринок накрила нова хвиля перепродажів роздрібних кредитів. Люди не в змозі більше виплачувати банківські позики й активно переуступають їх разом із заставами тим, у кого є гроші і хто хоче отримати це майно задешево – квартири, машини. «Продаються як застави з простроченнями за кредитними виплатами, так і ті, за якими погашення поки відбувається своєчасно. Але позичальники просто вже не можуть обслуговувати свої зобов’язання», – пояснила ситуацію партнер ЮФ «Москаленко і Партнери» Анастасія Москаленко.
В народі це називають продажем кредитів, а в банках – переуступкою боргу. Востаннє кількість таких угод активно збільшувалася в 2009-2010 рр. Тоді позбутися боргового тягаря намагалися як люди, так і компанії, які найбільше постраждали від першої хвилі світової та української економічної кризи. Власне, як і зараз. «Права вимоги переуступають за позиками фізичних осіб, а по кредитах юридичним осіб даний інструмент використовується в основному індивідуально. При ухваленні рішення банк аналізує кожен конкретний кейс і оцінює можливість його реалізації. Співвідношення портфельних угод та індивідуальних кейсів – 60% на 40%», – уточнив нам член правління Фідобанк Роман Шевців.
Кому це потрібно
Перепродаж кредиту вигідний, як позичальнику, так і банку. Людина, у якої опустилися руки через нездатність більше платити, зацікавлений в найбільш вигідному продажу застави – житла чи авто. Адже якщо це зробить банк, який пройде через усі обов’язкові процедури, – з судом, оцінкою і виставленням на аукціон – то у позичальника не просто нічого не залишиться від продажу застави, він може ще бути належним. «Адже з торгів майно продається за 25-50% дешевше своєї ринкової вартості», – зауважила Анастасія Москаленко.
А самостійно можна знайти куди більш вигідні варіанти з реалізацією, наприклад, тієї ж квартири. І чимало заощадити на тому, що сам приведеш за руку покупця в банк. Причому, необов’язково, щоб у нього навіть була вся сума на покупку застави (що, до речі, теж можливо – людина викуповує нерухомість і цими коштами оплачується залишок по кредиту). Фінустанова готова переоформити старий кредит на нового позичальника. «Умови при цьому зберігаються тими ж – і ставка, і термін», – запевнив начальник відділу методології та організації процесів контролю за кредитними ризиками ОТП Банку Євген Ратушнюк.
До речі, нерідко банк, вже не сподівався отримати виплату по кредиту, йде на поступки боржнику, і разом з оформленням переуступки, списує йому частину кредиту. Але в цьому випадку юристи радять не забувати про податкові нюанси операції. «Згідно з положеннями Податкового кодексу, боржник повинен буде заплатити державі податок з доходів фізичних осіб – 15-17% від списаної заборгованості», – уточнив керуючий партнер ЮФ «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.
Найчастіше задоволений переуступкою боргу і банк, оскільки зазвичай залоги перепродують за проблемними кредитами, де прострочення досягають 6-12 місяців, і значно рідше, нормально виплачуються позики. «Такий продаж вигідний банку. Він отримує платоспроможного позичальника і зменшену суму боргу, так як новий клієнт повинен здійснити передоплату в розмірі близько 10% суми позики. Примусове ж стягнення заборгованості завжди пов’язано із збитками (до 50%) і тривалістю самої процедури стягнення (1-2 роки)», – визнав Євген Ратушнюк.
«Для банку ця схема вкрай вигідна. Оскільки сьогоднішні механізми стягнення боргу через органи державної виконавчої служби неефективні і вимагають багато часу. Судове рішення може не виконуватися роками», – роз’яснив Михайло Можаєв.
Резон є і в покупців застав. Оскільки продавці іпотек і автокредитів, щоб скоріше позбутися від кредитної заборгованості, роблять знижки: зазвичай таке житло і машини стоять на 10-15%, ніж аналогічне на ринку. Наприклад, $60 тисячного квартиру погоджуються поступитися за $50-55 тис. До того ж у нових власників є вибір: просто за всю суму цілком купити заставу і не опинитися в ролі позичальника, або все-таки ним стати (якщо не вистачає грошей на покупку ).
Що продають
Зазвичай перепродують виплачені позики. «Якщо людина погасила 10-20% кредиту, йому зазвичай не шкода розлучитися з квартирою або будинком, особливо якщо у нього є інше житло. А ось ті, хто вже виплатив 50% і більше, та/або не мають іншого житла, готові боротися до останнього», – сказала нам Анастасія Москаленко.
«Найчастіше перед продажем іпотека виплачена на 10-20%, автокредит – на 50-80%», – уточнив Євген Ратушнюк.
Якщо ще на початку місяця такі перепродажі фіксувалися в основному у великих містах (Київ, Одеса, Харків), то зараз, за словами фінансистів, переуступки оформляють навіть в обласних центрах.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас