Український ринок логістики до кінця I півр.-2015 скоротиться, мінімум, на 10-15%, вакантність складів перевищить 25% - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український ринок логістики до кінця I півр.-2015 скоротиться, мінімум, на 10-15%, вакантність складів перевищить 25% - експерт

Особисті фінанси
1866
Український ринок складської та транспортної логістики до кінця першого півріччя 2015 р. скоротиться, як мінімум, на 10-15%, прогнозує генеральний директор ТОВ “Еколь Логістікс” (раніше – “Комора-С”), що входить до “Аснова Холдинг” (обидва – Київ) і що є представництвом в Україні найбільшої турецької логістичної компанії Ekol, Андрій Голімбовський.
“Маємо свою оцінку, і я майже впевнений, що вся логістика України в цілому “усохне” на 10-15%”, – сказав він журналістам в рамках 17-ї Міжнародної спеціалізованої виставки “ТрансУкраїна” в Києві.
За оцінкою А.Голімбовського, вказаний рівень падіння збільшуватиметься і, швидше за все, досягне “дна” влітку 2015 року.
На прес-конференції в рамках виставки він також повідомив, що до кінця жовтня поточного року на ринку складської логістики і вантажоперевезень спостерігаються наслідки падіння в першому-другому кварталах 2014 р. продажів у ритейлі через девальвацію національної валюти і падіння купівельної спроможності населення.
У цьому зв’язку він відзначив слабкий рівень товарообороту і, як наслідок, зростання товарних запасів і термінів їх зберігання на складах.
При цьому він зазначив, що на сьогодні падіння продажів у роздробі в Україні, зокрема, в сегменті торгівлі одягом досягає 50%.
Разом з тим, за оцінкою “Еколь Логістікс”, до кінця другого кварталу 2015 року, враховуючи наявність у ритейлерів прогнозу розвитку споживчого ринку наступного року, обсяги товарообороту почнуть відновлюватися, а товарні запаси на складах скорочуватися.
Такий розвиток на ринку логістики призведе до зростання вакантності на ринку складських приміщень в Україні мінімум до 25% і більше, зазначив А.Голімбовський.
За його словами, прогноз зростання вакантності складської нерухомості в Україні заснований на існуючій пропозиції суборенди і відсутності попиту на приміщення.
“Це вже зараз можна побачити, але це явище набере катастрофічного стану вже в другій половині 2015 року”, – зазначив він.
При цьому А.Голімбовський висловив упевненість, що до кінця першого кварталу 2015 р. відповідний прогноз щодо зростання вакантності і падіння ринку складської нерухомості в Україні оприлюднять консалтингові компанії та брокери.
“Це не 2009 рік – це набагато сильніша криза – такої Україна ще не переживала”, – підкреслив він.
При цьому А.Голімбовський звернув увагу, що на сьогодні через високу вартість оренди складських приміщень спостерігається міграція логістичних компаній з Києва та передмістя в інші міста, зокрема, в Житомир, Вінницю і т.д.
Така тенденція, в свою чергу, змінить саму структуру логістики в Україні: якщо раніше відстань від складу до складу передбачалася на рівні 500 км, то зараз компанії відмовляються від подібної практики і намагаються попросту оптимізувати роботу розподільних центрів, додав він.
“Потрібно бути готовим, що до 2016 року щастя не настане, або, як мінімум, воно буде наступати дуже-дуже повільно, і в цьому контексті можу сказати, що це і є один з глобальних, напевно, ризиків, які чекають логістику”, – сказав А.Голімбовський.
Щодо частки втрачених на сьогодні ринків логістики Криму та східних регіонів України в загальному обсязі він повідомив, що втрати ринку логістики внаслідок анексії Росією півострова оцінюються приблизно в 5%, внаслідок бойових дій в Донецькій і Луганській областях – 15%.
При цьому А.Голімбовський уточнив, що в сегменті товарів повсякденного попиту (Fast Moving Consumer Goods, FMCG) втрати ринку, зокрема, складської логістики внаслідок бойових дій на сході України досягають приблизно 45%.
ТОВ “Еколь Логістікс” (до 1 лютого 2013 року – ТОВ “Комора-С”, створене в 2001 році як керуюча компанія і частина логістичного напряму бізнесу “АСНОВА Холдинг”) зареєстровано в 2012 році.
Компанія є представництвом Ekol Lojistik A.Ş. (Туреччина, власник 53% в статутному капіталі “Комора-С” через частку в голландській Komora Finance BV), одного з найбільших європейських логістичних операторів.
Станом на 29 жовтня 2014 р. площа орендованих складських приміщень “Еколь Логістікс” перевищує 60 тис. кв. м, власний автопарк налічує 70 вантажних автомобілів.
Чистий збиток компанії за підсумками 2013 року склав 8,98 млн грн, чистий дохід – 201,1 млн грн.
Згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців на 29 жовтня 2014 року, учасником з часткою 100% в статутному капіталі ТОВ була “Комора Файненс Бі.Ві.” (Komora Finance BV, Амстердам, Нідерланди)
Статутний капітал ТОВ “Еколь Логістікс” на 29 жовтня 2014 р. становив 49,22493 млн грн.
Ekol Lojistik A.Ş. створена в 1990 році. Є однією з провідних логістичних компаній Туреччини та Європи і надає комплексні послуги з 3PL-логістиці: перевезення, складське управління, митне оформлення та ін.
Компанія також працює на ринках Німеччини, Італії, Румунії, Боснії, Франції, Греції, Угорщини та Іспанії. Станом на жовтень 2014 року площа власних складських приміщень Ekol Lojistik A.Ş. становила близько 350 тис. кв. м, чисельність транспортного парку – 2 тис. автомобілів і чотири пороми.
АСНОВА Холдинг” створений в 1992 році. Здійснює діяльність через 10 своїх структурних підрозділів (штат співробітників понад 5,5 тис. осіб) у сфері дистрибуції, логістики, роздрібної торгівлі, нерухомості в Центральній, Західній та Східній Україні.
Ключовий підрозділ “АСНОВА Холдинг”: ТОВ “Савсервіс Центр” (спеціалізується на оптовій торгівлі, найбільший дистриб’ютор Procter&Gamble в Україні).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас