Китай користується моментом і скуповує дешеву нафту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай користується моментом і скуповує дешеву нафту

Енергетика
1094
China National United Oil, підрозділ найбільшої національної енергетичної компанії, купив найбільшу кількість нафти на Близькому Сході на тлі зниження цін на нафту.
Компанія, відома як Chinaoil, купила близько 21 млн барелів цього місяця. Компанія купила більше 40 партій нафти в Дубаї, Омані та нафти з родовища Upper Zakum згідно з даними агентства Bloomberg.
“Дуже складно зрозуміти стратегію Chinaoil, – каже Есан Уль-Хак, аналітик консалтингового агентства KBC Energy Economics. – Ціни пішли вниз, і китайці ніколи не упустять можливості прикупити побільше сирої нафти за хорошу ціну, але у них на умі може бути і щось інше, якась інша торгова стратегія”.
Ціни на еталонну нафту знизилися до мінімального значення за останні 4 роки в цьому місяці на тлі збільшення видобутку в світі, яку очолила рекордно високий видобуток в США за останні тридцять років. Минулого місяця Китай витратив другу за величиною кількість нафти, а його запаси також зросли до рекордного рівня.
Деякі партії, закуплені Chinaoil, можуть бути використані для наповнення стратегічних запасів згідно консалтингової компанії JBC Energy GmbH.
Стратегічні запаси
“Виникає питання про те, що Китай має намір робити з цією нафтою, – кажуть в JBC. – Частина вантажів Chinaoil може бути розрахована на поповнення стратегічних паливних резервів країни. Якщо це так, то логічно припустити, що раз ці обсяги зникають з ринку, то Піднебесна продовжить купувати нафту для своїх поточних потреб – і досить багато, поки ціни низькі”.
Ціни на нафту марки Brent знизилися до $82,60 за барель 16 жовтня на лондонських торгах ICE Futures Europe, це мінімальна ціна з листопада 2010 р Ціни йдуть на спад після досягнення максимального рівня в червні.
Китай постачає більше половини своїх обсягів нафти з-за кордону. Країна планує за рахунок імпорту створити стратегічний запас, достатній для використання протягом 100 днів, до 2020 р згідно China Petrochemical Corp., найбільшої в країні нафтопереробної компанії. Це близько 680 млн барелів. В кінці минулого року запаси нафти країни складали 141 млн барелів, відзначають в China National Petroleum.
Ймовірно, Chinaoil намагається звузити діапазон цін між двома різними близькосхідними марками, вважає Бернард Лианг, аналітик нафтового ринку Bloomberg First Word, трейдер з 15-річним стажем.
З даних, зібраних Bloomberg, видно, що Chinaoil закупить не менше 22 партій з Верхнього Закума, 20 з Оману і одну партію з Дубая.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас