Постанова НБУ №591 повертає Україну в 90-ті - Федерація роботодавців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Постанова НБУ №591 повертає Україну в 90-ті - Федерація роботодавців

Валюта
7239
Постанова Національного банку України №591 повертає Україну в 90-ті роки і стимулює розвиток чорного ринку. Про це в ході прес-конференції заявив заступник голови Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.
«Що стосується готівкової валюти, то ця постанова створила всі умови для повернення нас у 90-ті роки і успішного процвітання чорного ринку. Зараз цей ринок процвітає в приміщеннях діючих фінансових установ. Але зараз у тих, хто міняє валюту в цих установах, більше впевненості, що їх не «кинуть», – сказав він.
Також він акцентував увагу присутніх, що постанова торкнулася і валютного безнала.
«Ми змушені констатувати, що вперше за історію незалежної України є всі ознаки того, що навіть безготівковий ринок валюти чорніє. Існують буквальні приклади дій комерційних банків», – зазначив він.
При цьому Олійник пояснив, що якщо дію вищеназваної постанови не буде скасовано найближчим часом, то відповідні обмеження знизять ВВП на 2% (до 30 млрд грн).
«Багато українських бізнесменів були змушені призупинити свої зобов’язання за контрактами через дану постанову. Таким чином, зупиняється інвестиційна діяльність. З Україною ніхто не хоче працювати, так як нам обмежили можливості експорту», – резюмував він.
Нагадаємо, Нацбанк постановою №591 («Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України») з 23 вересня зменшив розмір максимального продажу готівкової валюти під один паспорт з нинішнього еквівалента 15 тис. грн до 3 тис. грн на добу (в доларах це зараз $223). Дане обмеження не поширюється на випадки купівлі валюти для погашення кредитів.
Крім того, постановою скасована раніше введена вимога про обов’язкову конвертацію в гривню переказів в іноземній валюті, що надійшли з-за кордону на користь фізичних осіб (без відкриття рахунку). Новою постановою також передбачено зменшення розміру обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті з 100% до 75%.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас