У містах-мільйонниках житло вже подешевшало на 30-40% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У містах-мільйонниках житло вже подешевшало на 30-40%

Нерухомість
7904
На ринку нерухомості найбільших міст країни панує песимізм. Попит на квартири впав у всіх регіонах, втім, в кожному є свої особливості. Ціни на житло в деяких мільйонниках підтримують масове переселення жителів з Донецької та Луганської областей, в інших – власники квартир вимушені поступатися покупцям на тлі масового результату інвесторів.
Квартири дешевшають
За дев’ять місяців квартири на вторинному ринку в усіх великих містах подешевшали з початку року в середньому на 20 25%. Як зазначила агент «Першої ріелторської компанії» Ірина Цвігун, якщо на початку року двокімнатна хрущовка в районі Великого Фонтану (Одеса) коштувала $45 тис., то зараз – $39 тис. однокімнатна там же в жовтні подешевшала з $38 тис. до $25 тис. «Коли таке було!» – вигукує вона.
Однокімнатну квартиру економ-варіанта у Львові зараз реально купити за $40 42 тис., тоді як на початку року – за $50 52 тис., розповіла «Капіталу» рієлтор агентства «Вежа» Людмила Крижанівська. Двокімнатні апартаменти з ремонтом і меблями обійдуться в $50 тис., тоді як ще дев’ять місяців тому за них просили $63 тис.
У Дніпропетровську найдешевшу однокімнатну можна придбати за $ 18 тис., а двокімнатну, розташовану недалеко від центру, – за $ 28 тис., додає генеральний директор агентства нерухомості «22 Століття» Віталій Назаров.
У ціні поступаються і харківські квадратні метри. Спеціаліст Харківського агентства нерухомості Юрій Ус пояснює, що квартири на останньому поверсі п’ятиповерхівки, які завжди продавалися трохи нижче середньоринкових цін, оскільки вони не користуються попитом у покупців, зараз можна придбати за $ 23 тис., тоді як ще на початку року – за $30 тис. «У Запоріжжі двушка недалеко від центру була продана за $29 тис., хоча вона пропонувалася за $36 тис.», – розповідає директор агентства «Арта» Вікторія Шахмаєва. Така ситуація спостерігається вперше за останні п’ять років, оскільки в попередні роки власники нерухомості в рідкісних випадках погоджувалися знижувати ціни більш ніж на $1 тис.
Ще значніше апартаменти подешевшали в Донецьку, який зараз непідконтрольний українській владі. Наприклад, якщо в січні-лютого двокімнатна в обласному центрі коштувала $100 тис., то зараз – $ 35 тис. У місті з’явилися перекупники, які готові придбати апартаменти тільки за дуже низькими цінами – $10 -15 тис.
Інша ситуація на первинному ринку. Але на відміну від Києва, в регіонах забудовники не ризикнули підвищити ціни на квартири в національній валюті. Наприклад, в Одесі в Приморському районі житло обходиться в 12 тис.г, а на околицях – 9,7 тис. грн за квадратний метр. У Дніпропетровську апартаменти в новобудові в середньому по місту стоять 10,5 тис. грн, а у Львові – 11 12 тис. грн за квадратний метр. Єдиним містом, в якому ціни на нерухомість виросли, став Харків. «Ціни піднялися на 10 15% і зараз становлять 8 9 тис. грн за квадратний метр», – уточнив він.
Попит упав
Власники квартир вимушені знижувати ціни через різкий обвал продажів: в січні-жовтні кількість угод, за оцінками місцевих ріелторів, скоротилося в три-п’ять разів. Офіційної статистики щодо продажів житла в регіонах немає.
«З середини серпня ринок завмер, оскільки багато потенційних покупців побоювалися, що в Запоріжжя прийде війна», – пояснює Шахмаева. В Одесі з ринку пішли перекупники і покупці житла для подальшого здавання в оренду, підкреслює Цвігун. Багато бізнесменів не розуміють, скільки коштуватиме нерухомість в наступному році, тому побоюються вкладати гроші. «До початку військових дій на сході на перекупників припадала кожна третя угода», – пояснює вона. Не виправдалася і надія на переселенців, більшість яких воліють знімати, а не купувати апартаменти, розповідає Ус.
У Харкові ціни виросли тільки на одиничні об’єкти на первинному ринку, розповідає директор агентства «Дукат» Станіслав Дмитриченко. «Цього року в експлуатацію введена новобудова в спальному районі Салтівка і на північному заході міста в Олексіївці, нерухомість там подорожчала на 15% і зараз становить 11 тис. грн за квадратний метр», – повідомив він.
У Донецьку продажів практично немає. Провести операцію в місті неможливо – Державна реєстраційна служба закрила доступи до реєстрів в тих населених пунктах, які непідконтрольні українським властям. За даними Ради національної безпеки і оборони України, активісти самопроголошених Донецькій і Луганській республік контролюють Донецьк, Луганськ і прилеглі міста: Алчевськ, Дебальцеве, Ровеньки, Краснодон, Амвросіївку та ін. Для реєстрації угоди необхідно їхати в інші регіони.
Ціни стабілізувалися
Ціна пропозиції не зміниться, але власники квартир в кожному конкретному випадку будуть надавати знижки, вважає Дмитриченко. Наприклад, при вартості житла в $30 тис. розмір дисконту може досягти $ 2 тис. Забудовники продовжать утримувати ціни, сподіваючись на передноворічний попит.
На територіях, які непідконтрольні українським властям, ціни на квартири знизяться в два-три рази, вважає керівник Асоціації фахівців банківської оцінки Сергій Фролов. «Влада самопроголошених республік вже оголосила про те, що житло біженців може бути націоналізовано», – каже він. В результаті багато власників постараються позбутися свого майна і переїхати в інші регіони країни.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас