Столичні банки масово судяться з позичальниками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столичні банки масово судяться з позичальниками

Кредит&Депозит
1742
Банки масово порушують права своїх клієнтів і майже завжди виграють суди.
У Києві більше 60% судових засідань проводять за банківськими стягненням з позичальників. Зокрема, така ситуація в Дарницькому суді. При цьому від клієнтів немає жодного позову, повідомив член громадської ради з контролю над банківськими установами при НБУ Михайло Стрельников.
“Позови до банків від позичальників, скоріше, виняток із правил. Клієнти бояться подавати в суд на фінустанови, вважаючи, що в такому разі банки оформлять відповідні позови і заберуть у них все, що зможуть”, – зазначив експерт.
Водночас банки масово порушують права своїх клієнтів і майже завжди виграють суди, сказав Стрельников. За його словами, якщо в 2013 році в середньому на користь фінустанов на судових засіданнях виносили 75-80% рішень, то цього року – 95%.
Приміром, днями одна з суддів Голосіївського суду відхилила позов від клієнта, який включав в себе 14 аркушів з описом правових порушень банком. Розглядати його відмовилися через те, що “наведені факти не є вартими уваги”.
При цьому банки не обмежені у встановленні розміру пені та штрафних санкцій, через що нараховуються суми виявляються для позичальників непідйомними. Приміром, якщо пеня дорівнює 1% в день, то річні ставки виходять позамежними. За словами експерта, такі суми можна порівняти з відсотками в ломбардах або обмінних пунктах.
У підсумку позичальники працюють тільки на виплату пені, так як до погашення тіла кредиту та відсотків клієнти не встигають дістатися. “Пеня перетворюється для комерційних банків в хороший заробіток”, – підкреслив експерт.
Для виправлення ситуації потрібно прийняти закон з розумними обмеженнями штрафних санкцій з боку банків, які не повинні перевищувати половини розміру річної відсоткової ставки, зазначив Стрельников.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас